Vereniging Gentse Geografen

VGG - Vereniging Gentse Geografen

De VGG verstevigt de band tussen de UGent, de vakgroep Geografie en de afgestudeerde geografen, geomatici en landmeters.

Over ons ...

Het lidgeld bedraagt 5,00 euro. Je wordt dan automatisch ook lid van de koepel Alumni UGent.

meer info

Activiteiten VGG

Het bizarre jaar 2020 en de eerste maanden van 2021 zullen ook in de archieven van de VGG terug te vinden zijn als een periode met afgelaste activiteiten: geen geografische quiz, geen interessante lezingen en geen excursies of wandelingen. Hopelijk komt hier snel verandering in zodat we - ook op een verantwoorde en veilige manier - terug kunnen genieten van wat de natuur, het landschap en de geografie ons te bieden hebben. We houden jullie op de hoogte.

Voorbije activiteiten

De mooiste atlas van de wereld - de Atlas Maior van Blaeu

De mooiste, de duurste, de grootste: alle superlatieven gelden voor de Atlas Maior die Johan Blaeu in 1662 op de markt bracht. In 11 lijvige boekdelen met maar liefst 594 handgekleurde kaarten en meer dan 3.000 bladzijden tekst bundelt Blaeu de geografische kennis van zijn tijd.

Mercatormuseum, Sint-Niklaas, 7.02-27.06.2021

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/02/04/dure-mooie-atlas-uit-de-17de-eeuw/

https://www.museasintniklaas.be/tentoonstellingen/de-mooiste-atlas-van-de-wereld-de-atlas-maior-van-blaeu

Carlijn Kingma - Architectuur van het onzichtbare

T.e.m. 9 mei 2021 zijn in RMT de utopische landschappen van Carlijn Kingma te zien. Kingma maakt ontzagwekkende en verfijnde tekeningen die zijn opgebouwd uit architectonische elementen en structuren. Haar tekeningen, of kaarten zoals ze deze zelf noemt, zijn imaginaire landschappen waarin ze de kijker meeneemt op reis langs de geschiedenissen en toekomstscenario's van grote thema’s van de mensheid, zoals de utopie, het kapitalisme en de moderniteit.

Rijksmuseum Twenthe, Enschede (NL), tot 9.05.2021

https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/2713/nl/carlijn-kingma-architectuur-van-het-onzichtbare

Fototentoonstelling ‘Natuur en Landschappen in Hechtel-Eksel’

Langs een wandelparcours van 3,5 kilometer exposeren we het werk van lokaal natuurfotograaf Theo Geuens. Onderweg kom je vier verschillende thema’s tegen: dieren, landschappen, oog in oog en seizoenen. De combinatie van het prachtige Pijnven met de grote fotoprints - waarin mooie momenten in diezelfde natuur werden vastgelegd - creëert voor de toeschouwer een bijzondere beleving. Een aanrader voor jong en oud!

9.02-31.05.2021

https://www.hechtel-eksel.be/fototentoonstelling-natuur-en-landschappen-in-hechtel-eksel

Pop-up expo: Van Eyck in de diepte

Deze tentoonstelling draait helemaal rond de Vlaamse Meesterschilder Jan Van Eyck. Al is Jan Van Eyck een briljante schilder, hij is jammer genoeg ook bekend geworden als ‘de schilder die de wetten van het perspectief niet kende’, in tegenstelling tot zijn Italiaanse collega-schilders….Maar is dat ook echt zo?

GUM, Universiteit Gent, tot 29.06.2021

https://www.gum.gent/nl/event/pop-up-expo-van-eyck-in-de-diepte

Kerktoren Zonnebeke – Getekend Landschap

Bezoek aan de kerktoren en zijn uitkijkplatform met een 360° panoramisch vergezicht en de tentoonstelling 'Getekend Landschap' die de geschiedenis van het landschap van Zonnebeke op een toegankelijke manier brengt.

Zonnebeke, tot 18.12.2021

https://www.passchendaele.be/Educatie/Kerktoren_Zonnebeke_Getekend_Landschap

Themajaar 2021: Ode aan het Landschap

Een jaar lang het Nederlandse landschap in de schijnwerpers. Ontdek bijzondere plekken, beleef de Nationale Parken, ga op fortensafari of maak een roadtrip langs land art. Je komt veel meer te weten over het ontstaan van verschillende landschappen, hun belang voor de toekomst en de unieke diversiteit in Nederland. Kortom een themajaar vol activiteiten en belevenissen op verschillende plekken in heel Nederland.

https://www.holland.com/be_nl/toerisme/reisinspiratie/ode-aan-het-landschap.htm

Vloot. 125 jaar Compagnie Maritime Belge

De wandelboulevard staat dit jaar in het teken van het maritieme karakter van onze havenstad. Langs de roltrappen kan je reizen in de tijd en kennismaken met de boeiende geschiedenis van de Antwerpse rederijen. Het werk van de Duitse fotograaf Dirk Brömmel siert de lichtbakwanden. Hij fotografeert allerlei types schepen met hun cargo van bovenaf en bouwt imposante foto’s op uit 1000 kleinere foto’s. De schepen worden zo objecten die je als kijker verder wil ontdekken.

MAS, Antwerpen, vanaf 18.05.2020

https://www.mas.be/nl/pagina/vloot-0

Mini-expo: Natuurbeheer in de Uitkerkse Polder (vanaf 16.10)

Van 16 oktober tot en met 15 november loopt in de tentoonstellingsruimte van het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder de educatieve mini-expo: "Natuurbeheer in de Uitkerkse Polder.

Bezoekerscentrum Uitkerkse Polder, Blankenberge, 16.10-15.11.2021

https://www.natuurpunt.be/agenda/mini-expo-natuurbeheer-de-uitkerkse-polder-44628

Vracht. Wereldhandel in Antwerpen (vanaf 11.12)

In 2021 opent het MAS een nieuwe permanente expo ‘Vracht. Wereldhandel in Antwerpen’. Al eeuwenlang is de haven van Antwerpen een plek waar goederen, kennis en verhalen van over heel de wereld binnenkomen en weer buitengaan. In de expo meer je aan bij verschillende ‘dokken’ die een deel van die geschiedenis prijsgeven. Van de eerste avonturiers tot nu leer je hoe kennis en producten zorgden voor interessante kruisbestuivingen en culturele uitwisselingen.

MAS, Antwerpen, Permanent vanaf 11.12.2021

https://www.mas.be/nl/content/vracht

Het VGG archief

Fotomateriaal

Documenten