Integratie van 3D-objecten binnen het universitair onderwijs
Met een 3D-printer is het mogelijk om een tastbaar 3D-model te maken van bestaande 3D-computermodellen. Objectkenmerken die enkel onder de microscoop zichtbaar zijn kunnen zo sterk uitvergroot gereproduceerd worden en op het 3D-geprinte voorwerp met het naakte oog waargenomen worden.Hierdoor zal het inzicht van de student in de soms complexe structuren vergroten.
Inzet van weblectures binnen het voorbereidings-feedback model: Cartografie
Het doel van dit project is het efficiënter invullen van practica en theorielessen door het opnemen van de lessen enerzijds en het automatiseren van het bevragen van studenten d.m.v. Curios anderzijds. Hierdoor kunnen de studenten zelfstandiger (en op eigen tempo) werken en kan er tijdens de contacturen dieper ingegaan worden op details en kunnen de studenten efficiënter individueel begeleid worden.
Inzet van weblectures binnen het voorbereidings-feedback model: werkcolleges chemische thermodynamica
Doel van dit onderwijsinnovatieproject is om de kennisoverdracht nodig voor het oplossen van geïntegreerde oefeningen verder te verbeteren, waarbij zowel het overzicht op de globale oplossing als het verband met één-dimensionale opgaven wordt versterkt. Hiertoe willen we in een eerste fase het oplossen van 6 goed gekozen geïntegreerde oefeningen visualiseren via weblectures.
Pythia – automatisch scoresysteem voor programmeeroefeningen
Pythia is een online leeromgeving voor de automatische evaluatie van programmeeroefeningen. Dit is een vervolgproject, waarbij de focus ligt op het verder verbeteren en verder optimaliseren van het gebruik van Pythia.
Indianio: indienplatform met automatische controle en verwerking
Indianio (https://indianio.ugent.be/) is een online platform waarop studenten taken, projecten, documenten, etc. kunnen indienen. Docenten kunnen daarvoor projecten aanmaken en daarbij verschillende controle- en verwerkingsregels instellen.
github.ugent.be – centraal versiebeheersysteem voor tekstbestanden en programmacode
Bij het schrijven van programmacode is het gebruik van een versiebeheersysteem voor het bijhouden van wijzigingen tegenwoordig onontbeerlijk. Het is dan ook noodzakelijk dat studenten die leren programmeren van bij aanvang gebruik leren maken van een versiebeheersysteem.Github is een dergelijk versiebeheersysteem, dat werd uitgerold voor alle studenten en personeelsleden van de Universiteit Gent.
helios.ugent.be – interactieve Linux-omgeving voor studenten
Om studenten en personeelsleden van de Ugent toegang te geven tot infrastructuur om zich de nodige computationele basisvaardigheden eigen te maken, werd helios.ugent.be opgezet (http://helpdesk.ugent.be/account/helios.php), een interactieve Linux omgeving.
Een mobiel geluidsversterkingssysteem voor excursies
Om beter de aandacht van de studenten tijdens excursies vast te houden, worden 4 mobiele versterkingssystemen aangekocht. Deze zullen ingezet worden tijdens excursies van verschillende opleidingsonderdelen.
Proeftuinen met tablet-pc’s in het universitair onderwijs
22 tablets zullen ingezet worden, zowel tijdens het gewone lesgebeuren als tijdens practica en werkcolleges. Tablet-pc’s hebben tal van voordelen. De integratie van verschillende functies in één toestel (mini-applicaties, interface voor metingen/sensoren, foto/video-camera, GPS, WIFI,…) waardoor men met één apparaat informatie kan opzoeken, vastleggen en annoteren, experimenteren, gegevens opslaan, analyseren en verwerken, en dit zowel in de les als erbuiten, biedt hierbij een grote meerwaarde.