Michel Ranschaert - Surveyor

Naam: Michel Ranschaert

Opleiding: Master in de Geologie

Afgestudeerd in: 2012

Jobtitel: Surveyor

Bedrijf: Jan De Nul, www.jandenul.com

Sector: Baggersector

CV:

2007 – 2012 / Master in de Geologie / Universiteit Gent

2012 – nu / Surveyor / Jan De Nul

1. Huidige functie

Jan De Nul is marktleider in bagger- en mariene werken, en in gespecialiseerde diensten voor de markt van olie, gas en hernieuwbare energie.

Als surveyor voer ik topografische en bahymetrische metingen uit voor het opvolgen van baggerwerkzaamheden en landwinningswerken. Ik ben erg veel in het buitenland, zoals in Trinidad en Tobago, Myanmar, Argentinië, Rusland en Colombia.

Wat me het meeste aantrekt in mijn functie is het verblijf in het buitenland, de variatie in de job, en de combinatie van zowel manueel als intellectueel werk.

Om als surveyor aan de slag te gaan, is het belangrijk om flexibel en mobiel te zijn, een groot aanpassingsvermogen te hebben, en taalvaardig te zijn. Je moet je plan kunnen trekken.

Mijn opleiding was een goede basis voor deze functie, vooral de vakken met betrekking tot de mariene geologie hebben voor een goede achtergrond gezorgd.

2. Loopbaan

Toen ik in 2012 mijn diploma Geologie behaalde, heb ik onmiddellijk gesolliciteerd bij de twee grote baggerbedrijven in België: Jan De Nul en DEME. Binnen de anderhalve maand was mijn contract ondertekend bij Jan De Nul en sindsdien ben ik daar werkzaam als surveyor. Na zeven weken opleiding kreeg ik al projecten in het buitenland.

Ik heb geen doctoraat nagestreefd. Na het behalen van een Masterdiploma vond ik het tijd om op de arbeidsmarkt terecht te komen en de wereld te ontdekken.

3. Arbeidsmarkt

Elk jaar worden een paar surveyors aangenomen binnen Jan De Nul. Een paar geologen maken deel uit van de ploeg.

Geologen worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor hun brede basiskennis die toegepast moet worden tijdens het werk. We komen in aanraking met zowel geografie, elektronica, softwarevaardigheden, …

4. Studiekeuze

Ik heb voor Geologie gekozen omdat het een opleiding is waarin alle wetenschappen aan bod komen, en waarin de processen die ontstaan hebben gegeven aan de Aarde bestudeerd worden.

Ik zou deze keuze zeker opnieuw maken. Geologie is een interessante opleiding in een kleine groep. Veldstages en excursies brengen het theoretisch gedeelte veel dichter bij het praktisch nut. Voor iedereen die geïnteresseerd is in aardwetenschappen en de werking van de Aarde is dit zeker een aan te raden opleiding.

5. Opleiding

Mijn opleiding heeft vooral mijn brede algemene wetenschappelijke kennis uitgebouwd. Daarnaast heb ik geleerd om landschappen en reliëf te interpreteren.

Wat me het meeste bijblijft aan mijn studieloopbaan zijn de meerdaagse excursies waarbij de theorie op het terrein werd toegepast.

6. Tips voor toekomstige studenten

Als geografie als interessant bevonden wordt, dan zou ik zeker eens informeren naar de opleiding geologie.

Met betrekking tot jobmogelijkheden: Er zijn veel keuzemogelijkheden aan jobs in functie van de weg die je inslaat als geoloog. Er zijn enorm veel specialisatiedomeinen, voor elk wat wils.