Filip Pynckels - Directeur-Generaal ICT

Wiskunde - Pynckels Filip

Naam: Filip Pynckels

Opleiding: Licentiaat in de Wiskunde, Licentiaat in de Informatica

Afgestudeerd in: 1987, 1989

Jobtitel: Directeur-generaal ICT

Bedrijf: Federale Overheidsdienst (Fod) Binnenlandse Zaken, www.ibz.be

Sector: Overheid

 

CV:

1983 - 1987 / Licentiaat in de Wiskunde / Universiteit Gent

1987 - 1989 / Licentiaat in de Informatica / Universiteit Gent

1988 - 1989/ Assistent / Universiteit Gent, Laboratorium voor Informatica

1989 - 2002/ Directeur ICT / Fod Financiën

2002 – 2003 / Directeur Competentienetwerken / Fod P&O - Federaal Opleidingsinstituut

2003 – nu / Directeur-generaal ICT / Fod Binnenlandse Zaken

1. Huidige functie

Als directeur-generaal ICT is het mijn taak om de ICT-machine van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken te laten draaien. Indien daarvoor grote beslissingen moeten genomen worden dan neem ik die, maar indien er een heel klein radertje moet geolied worden, dan doe ik dat ook. Vanzelfsprekend heb ik daartoe de steun van een hele hoop competente collega's.

Wat me vooral aantrekt in mijn functie is de variatie in taken.

Om mijn job uit te oefenen, is het vooral belangrijk om sterk te zijn in gestructureerd en analytisch denken, en een grondige kennis van ICT en communicatieve vaardigheden te bezitten.

Mijn opleiding wiskunde heeft me nog meer in de richting van het gestructureerd denken gezet. Mijn opleiding Informatica heeft me vooral diepgaande en brede kennis meegegeven die ik kan gebruiken in mijn beroep.

2. Loopbaan

Er waren veel jobmogelijkheden toen ik afstudeerde: zelfs maanden voordat ik mijn diploma behaalde, kreeg ik jobaanbiedingen.

Ik kreeg na mijn eerste jaar Informatica ook een drietal aanbiedingen voor een assistentschap aan de Universiteit Gent. Ik heb gekozen voor hetgeen me het meeste aansprak, en waarbij ik tevens verder kon werken aan mijn tweede jaar informatica.

Ik ben niet voor een doctoraatsstudie gegaan omdat ik het gevoel had dat een doctoraat mij niet vooruit zou helpen bij het carrière pad dat ik voor ogen had.

3. Arbeidsmarkt

Er is veel vraag naar mensen met mijn diploma.

Wiskundigen en informatici worden op de arbeidsmarkt vooral geapprecieerd voor hun grondige kennis van ICT, communicatieve vaardigheden, gestructureerd denken, en analytisch en synthetisch vermogen.

4. Studiekeuze

Ik ben op een eerder impulsieve wijze tot deze studiekeuze gekomen. Achteraf gezien is het een zeer goede keuze geweest om Wiskunde, en nadien ook Informatica, te studeren.

Nu zou ik misschien voor Burgerlijk ingenieur kiezen hoewel ik daar, naar mijn aanvoelen, niet mee geraakt zou zijn tot waar ik nu sta.

5. Opleiding

Omdat ik Wiskunde - optie Informatica heb gevolgd, zijn er programmeervakken en inleidingen in de ICT geweest waar ik nu nog iets aan heb. Tevens konden we tijdens de opleiding Wiskunde reeds keuzevakken uit de opleiding Informatica volgen, wat ik ook deed, en wat me ook kennis heeft bijgebracht die ik nog steeds kan gebruiken.

De meest opmerkelijke herinnering aan mijn studententijd was het moment waarop ik afgestudeerd ben aan de Universiteit Gent.

6. Tips voor toekomstige studenten

Weet goed waaraan je begint. Wiskunde is een richting met toegevoegde waarde, maar tevens een richting die eerder theoretisch is. Kies je studierichting volgens je interesse en ingesteldheid.