Nele Vandersickel en Danny Haelewaeters verkozen tot nieuwe leden van de Jonge Academie

© De Jonge Academie (vergrote weergave)

© De Jonge Academie

(10-03-2022) Twee onderzoekers van onze faculteit vervoegen binnenkort de Jonge Academie als topwetenschappers.

De Jonge Academie verkoos elf nieuwe leden voor de periode 01/04/2022 tot 31/03/2027. Ze worden geïnaugureerd op een publieksevent op 30/03/2022.

Dit betekent voor de faculteit een grote uitstraling.  Zij brengen een meerwaarde naar voor waar we als faculteit bijzonder willen naar toewerken, nl. naast uitmuntend onderzoek en onderwijs, ook nog actief en hoogstaand meewerken aan een maatschappelijk debat, de wetenschap in het debat een vorm geven en uitdragen aan de maatschappij.

• Nele Vandersickel combineert simulatie-onderzoek naar hartritmestoornissen met experimentele en klinische data.
  • Danny Haelewaters is mycoloog en evolutiebioloog. Hij doet onderzoek naar verwantschappen, soortenvorming en gemeenschapsecologie van onderbestudeerde schimmels, in het bijzonder parasitaire microfungi, in onderbestudeerde habitats zoals grotten en nevelwouden.

Ook twee andere nieuw-verkozen leden hebben banden met de faculteit:

• María Boto Ordóñez (KASK/HOGENT-Howest, voorheen WE11) doet transdisciplinair onderzoek naar duurzame kleurmaterialen voor kunst en ontwerp.
    • Tom Van der Stocken (VUB, voorheen UGent Mariene biologie)  is fysisch geograaf en onderzoekt de globale ecologie en biogeografie van (tropische) kustecosystemen en interacties met klimaatverandering.