Chemie Academy: Waar komt de unieke smaak/geur van citrusvruchten vandaan?

29-03-2022 van 14:00 tot 17:00
Universiteit Gent, Campus Sterre, Gebouw S4, Krijgslaan 281, 9000 Gent
Adriaan Ampe
adriaan.ampe@ugent.be

De meeste zaken waar we dagelijks in contact met komen zijn complexe mengsels van grote en kleine moleculen. Een druppel bloed bevat al snel 10000 verschillende kleine metabolieten. De lucht die we binnenhuis inademen bevat naast permanente gassen ook vele tientallen vluchtige organische chemicaliën. Een geur bestaat in de natuur nooit uit een enkelvoudig product maar is steeds een complex mengsel aan organische stoffen. Een etherische oliën is een geconcentreerde, hydrofobe vloeistof, verkregen door extractie uit plantaardig materiaal. Het woord “essentieel” wordt gebruikt om aan te geven dat de olie de essentiële smaak van de plant bevat. Alhoewel dergelijke oliën voor de mens vooral bekend zijn uit de parfumerie, spelen veel moleculen hierin vooral een sleutelrol in de plant-plant en plant-insect/dier communicatie en dus in de werking van talrijke ecosystemen in te natuur. Essentiële oliën kunnen daarom worden eenvoudig gewonnen worden uit verschillende delen van een plant, bijvoorbeeld uit bloesems, zaden, de bladeren, vruchten, de schil of uit het hout. Dergelijke oliën kunnen honderden verschillende natuurlijke chemicaliën bevatten die telkens een complexe structuur kunnen vertonen.  Essentiële oliën zijn vrij duur doordat er een grote hoeveelheid plantaardig materiaal nodig is om een ​​kleine hoeveelheid olie te produceren. De essentieel oliën gewonnen uit citrusvruchten zijn interessant daar ze heel wat erg bekende moleculen uit de natuur bevatten. Ze vormen daarom een goed voorbeeld van de analyse van natuurstoffen met behulp van chromatografie en massaspectrometrie.

In tegenstelling tot het mediagenieke beeld van instant chemische analyses is het zo dat er vandaag geen enkele techniek toelaat om (snel) in één analyse al de vragen die zulke complexe mengsels oproepen te beantwoorden. Desalniettemin brengt het quasi perfecte huwelijk tussen gaschromatografie (GC) en massaspectrometrie (MS) de wetenschapper hierin toch al aardig op weg. De bedoeling van deze workshop is om de mogelijkheden en achterliggende werking van GC-MS uiteen te zetten aan de hand van citrusvruchtextracten. Geheel vrijblijvend mogen deelnemers ook één geurend product (parfum, plant, bloem, drank,..) meebrengen zodat dit dan met dezelfde techniek geanalyseerd kan worden binnen het tijdsbestek of na de workshop (afhankelijk van de beschikbare tijd), indien er hier vraag naar zou zijn (bv. 1 milliliter of 1 gram materiaal).

Voor leerlingen van het tweede jaar van de derde graad secundair onderwijs, die minstens twee uur chemie per week in hun lessenpakket hebben. Zit je in een lager jaar, dan raden we je aan nog even te wachten tot je voldoende basis hebt om de workshops te kunnen volgen. Het aantal plaatsen per activiteit is beperkt tot 10.

Registreer online