Chemie Academy: Fotochemie als wapen tegen de huidige energie- en klimaatproblemen

02-03-2022 van 14:00 tot 17:00
Universiteit Gent, Campus Sterre, Gebouw S4, Krijgslaan 281, 9000 Gent
Roy Lavendomme
Roy.Lavendomme@UGent.be

Fotochemie als wapen tegen de huidige energie- en klimaatproblemen

De huidige energie- en klimaatproblemen zijn alomtegenwoordig: opwarming van de aarde, stijgende energietekorten en brandstofprijzen, vervuiling van de atmosfeer en de oceanen, en het stijgende gehalte aan  in de atmosfeer. Dit vormt de grootste uitdaging voor de mensheid in de komende decennia.

Een techniek die mogelijk kan bijdragen tot de oplossing van dit probleem is fotokatalyse. Deze techniek gebruikt een stof (de fotokatalysator) om de reactie sneller en beter door te laten gaan. De benodigde energie voor deze katalysator wordt geleverd door (zon)licht. Deze fotokatalysatoren kunnen ze gebruikt worden in de  productie van milieuvriendelijke brandstoffen en andere chemicaliën, of om vervuilende moleculen af te breken tot onschadelijke producten als CO2 en water.

De bedoeling van deze workshop is om deze twee technieken praktisch te demonstreren met behulp van twee simpele experimenten: de fotochemische degradatie van een kleurstof (‘dye’) enerzijds en de fotochemische productie van waterstofperoxide anderzijds.

Comoc1Comoc 2Comoc 3

Registreer online