Lesopnames en lesmateriaal delen onder studenten: wat mag en wat mag niet?
Deze vraag wordt vaak gesteld door zowel lesgevers als studenten(verenigingen). Het antwoord hierop is echter niet zwart-wit. Zo moet er in de eerste plaats rekening worden gehouden met het Onderwijs- en Examenreglement, maar ook met het auteursrecht en de privacywetgeving.
Lesopnames: wat mag en wat mag niet?
Het delen van lesopnames mag enkel door de verantwoordelijk lesgever. De basis hiervoor is artikel 47§5 van het Onderwijs- en Examenreglement:
§5. Het zonder toestemming via geluids- en/of beeldopnames opnemen van onderwijsactiviteiten (incl. niet-periodegebonden evaluatie en incl. feedback) en geprojecteerd lesmateriaal is niet toegelaten en wordt als het storen van onderwijsactiviteiten beschouwd. De opname kan bovendien niet worden aangewend als bewijsmateriaal in een administratieve of gerechtelijke procedure en dient ook op eerste verzoek te worden vernietigd.
Studenten kunnen aan de betrokken lesgever de toestemming vragen om onderwijsactiviteiten en lesmateriaal via geluids- en/ of beeldopnames te registreren. Zij vermelden daarbij duidelijk wat, hoe, wanneer, en met welk doel zal worden opgenomen. Het opgenomen materiaal mag niet worden gebruikt voor andere doeleinden dan datgene waarvoor de betrokken lesgever toestemming heeft verleend.
In code groen hebben de lesgevers de autonomie om al dan niet voor streaming en opname van hun onderwijsactiviteiten te kiezen. In leslokalen waar vaste opnameapparatuur is voorzien, wordt opnemen van lessen wel aanbevolen met dien verstande dat een uitzondering mogelijk is in samenspraak met de betrokken opleidingscommissie.
In leslokalen zonder vaste opname-apparatuur kunnen lesgevers, waar mogelijk, de lessen met de mobiele opnamesets opnemen.
Lesmateriaal (cursusmateriaal, slides, examenvragen): wat mag en wat mag niet?
Ook hier vormt het Onderwijs- en Examenreglement de basis met artikel 47§6:
§6. Het is tevens niet toegelaten voor studenten om zonder toestemming van de bevoegde lesgever en desgevallend de auteur tegen betaling en/of met winstoogmerk geluids- en/of beeldopnames en alle vormen van cursus- en examenmateriaal (syllabi, oefeningen, presentaties, examenvragen, lesnotities, lesopnames etc.) te verspreiden en vermenigvuldigen. Dit kan aanleiding geven tot het instellen van een tuchtprocedure tegen de betrokken student(en) overeenkomstig het Tuchtreglement voor Studenten.
Wie contacteren bij vragen en problemen?
Specifieke vragen over het delen van les- en leermateriaal: Nathalie Depoorter, institutioneel ombudspersoon
Vragen over Onderwijs- en Examenreglement: Steven Bosmans, beleidsmedewerker DOWA
Vragen over privacy en GDPR: Hanne Elsen, Data Protection Officer