Naar het buitenland na je studies

Na het afstuderen een internationale ervaring opdoen is het overwegen waard. Er zijn meerdere opties: wil je een bijkomend diploma behalen, of liever werkervaring opdoen via een stage, of instappen in een buitenlands vrijwillig project of vrijwilligerswerk?

Onderstaande beurzen kunnen je buitenlandplannen helpen realiseren. Meestal zijn er meer kandidaten dan beurzen, maar laat dat je niet tegenhouden.. Informeer je grondig, hou de deadlines in het oog en bereid je beursaanvraag zorgvuldig voor. Denk na over je loopbaandoelen en koppel ze terug in je beursaanvraag, dat verhoogt je kansen. Waag gerust eventueel bij meerdere beursinstanties tegelijk je kans.

Wens je meer te weten over een buitenlandse ervaring tijdens of na je studies dan nodigen de afdeling Internationalisering en jouw faculteit je uit om infosessies bij te wonen.

De infosessies vinden plaats op woensdag 27 oktober 2021 in het kader van het jaarlijks event 'Welcome Abroad'. Inschrijven + meer info over de verschillende sessies.

Heb je nog vragen? Contacteer ons via buitenlandnastudies@ugent.be

Een diploma behalen

Het aanvragen van een beurs gebeurt best gelijktijdig met het starten van de toelatingsprocedures aan de buitenlandse instelling. Kandideer gerust bij meerdere instellingen tegelijk. Ga ook na of de buitenlandse universiteiten waar je heen wil, beurzen aanbiedt. Interesse in een bepaald land? Via de desbetreffende ambassadewebsites vind je ook vaak informatie over beurzen.

In Europa

Buiten Europa

Bestemming naar keuze

Stage

Verzamel extra troeven zoals werkervaring, onderdompeling in een andere (werk)cultuur, talenkennis, interculturele vaardigheden, internationaal netwerk, ... Een aanrader!

  • Beurzen voor stage in Europa: Erasmus + Stages, tot 12 maanden na afstuderen via het Vlaams informatieplatform voor buitenlandse stages
  • Flanders Trainee Programme: beurzen via de Vlaamse Gemeenschap voor stage bij internationale organisaties
  • Stage bij de OESO
  • Stage in de VS met ondersteuning van Belcham of Fullbright
  • Stage in Maleisië via de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel (voorlopig opgeschort wegens de pandemie)
  • Erasmus voor jonge ondernemers
  • Werkervaring via vrijwilligerswerk in de EU via EVS
  • Stage in Japan met Volcanus via de Europese Commissie en het Japanse METI (Ministry of Economy, Trade and Industry)

Project

  • Beurzen i.k.v. een roeping of levensproject: Vocatio
  • Prince Albert Funds: voor wie 3 jaar stage - en/of werkervaring heeft en gedurende een jaar een uitdagend buitenlandse project wil aangaan, in opdracht van een Belgisch bedrijf

Onderzoek: naar buitenland tijdens of na je doctoraat

Je kan aan de UGent doctoreren, of overwegen om in het buitenland een onderzoeksplaats annex een buitenlandse beurs te zoeken. Een combinatie wordt geboden via de zgn. Joint PhD’s waarbij je minstens een aantal maanden aan een buitenlandse universiteit onderzoek doet i.k.v. het slaan van internationale bruggen tussen onderzoeksgroepen.
Ook in het kader van een doctoraat aan de UGent zijn er mogelijkheden voor een tijdelijk in het buitenlands onderzoeksverblijf in kader van je doctoraat.