Audiovisuele apparatuur in de leszalenMet deze video willen we in de eerste plaats nieuwe lesgevers en facultaire jobstudenten wegwijs maken in het gebruik van de (audiovisuele) apparatuur in de leszalen aan de Universiteit Gent.
Audiovisuele apparatuur in de leszalen
Met deze video willen we in de eerste plaats nieuwe lesgevers en facultaire jobstudenten wegwijs maken in het gebruik van de (audiovisuele) apparatuur in de leszalen aan de Universiteit Gent.
We nemen als voorbeeld AUD B Walter Soete in gebouw T2 van het Technicum.
Desk
Normaal heeft elke lesgever een sleutel van de desk. Dit kan een normale sleutel zijn of je badge.
Op de desk zien we:
Een console voor de bediening van verlichting, projector en projectiescherm (en de verduistering indien aanwezig in een leszaal) In auditoria zonder consoles op de desk, zal je in de desk nog een switch (om het gewenste videokanaal door te sturen naar het projectiescherm) en een afstandsbediening van de projector terugvinden.
Een HDMI kabel en internetkabel als je met de laptop zal lesgeven PS. Als je deze aansluitingen niet meer standaard op je toestel hebt, dan zal je een dongle moeten meebrengen die je vooraf laat registreren bij het team Netwerken van de Directie ICT.
In de desk vinden we:
De auditorium PC
De versterker van de geluidsinstallatie in de leszaal
Een laadstation met de headset (draadloos verbonden met de geluidsinstallatie)
In dit auditorium zien we nog een klassiek krijtbord. In andere leszalen kan je dan weer digitale borden of witborden (met stiften) aantreffen in plaats van een krijtbord.
In dit auditorium kan je het projectiescherm op en neer bewegen via de console op de desk. In andere leszalen kan je nog gewone schakelaars aantreffen.
Schakel de auditorium PC aan, meld je aan met je gebruikersnaam en wachtwoord en laat de computer volledig opstarten tot het bureaublad verschijnt. Zet de projector aan via de console (On) en je bureaublad zal dan geprojecteerd worden in het auditorium.
Als dit niet automatisch zou gebeuren, dan kan je via:
de console even laptop en dan weer auditorium PC selecteren, of
de toetsencombinatie Windows + P het computerscherm dupliceren naar de projector
Als je jouw presentatie meebrengt op een memory stick, dan kan je deze aansluiten op de USB ingangen van de console of aan de zijkant van het grotere scherm op de desk. We raden echter aan om je presentatie op voorhand binnen de Ufora cursus op te laden en van daaruit te openen en af te spelen.
De geluidsinstallatie staat in de desk en bestaat uit:
een versterker
een laadstation
een headset met microfoon
Gebruik aub altijd de headset in de leszaal, ook al is het een kleine leszaal en is je stem ook zonder microfoon hoorbaar voor iedereen in de leszaal. Zonder de headset ben je namelijk nooit hoorbaar in de lesopname of livestream...
Unmute je microfoon bij gebruik. Als het volume van de microfoon in de leszaal goed is, dan is dat normaal ook zo in de opname. Je kan dit eventueel nog (laten) controleren via de livestream of bovenaan het schermpje van het lesopnamesysteem. Indien nodig kan je de geluidssterkte aanpassen, maar dan enkel en alleen via het “Master” kanaal op de versterker.
En heel belangrijk… Plaats de microfoon na gebruik altijd op een correcte manier terug in het laadstation!
Controleer of de Opencast PC aan staat. Gelieve deze computer nooit uit te schakelen om Team Multimedia de mogelijkheid te bieden om vanop afstand eventuele problemen op te lossen, ook wanneer er geen les bezig is.
De lesopname PC is al correct verbonden met de auditorium PC, de projector in de leszaal, de geluidsinstallatie van de leszaal, de Opencast camera, … Gelieve dus nooit kabels los te koppelen van deze Opencast PC. Anders breng je een lesopname of livestream in gevaar.
Opencast scherm
Het Opencast scherm staat op de desk.
Het scherm geeft altijd 3 zaken weer:
het geluidsniveau van de headset
een preview van het camerabeeld naast het computerbeeld
de eerstvolgende lesopnames (datum, uur, titel, ...)
Zie je deze informatie niet, dan kan je best ofwel:
het scherm aanzetten
het scherm uit slaapmodus halen via de muis of een vinger
het inputkaal van het scherm op "HDMI" zetten
Opencast camera
De Opencast camera hangt in deze leszaal aan het plafond. In andere leszalen kan de camera ook aan een zijmuur hangen.
Een PTZ camera die je via de afstandsbediening horizontaal kan bewegen (pan), verticaal kan bewegen (tilt) en kan in- en uit zoomen (zoom).
Een BOX camera zonder pan, tilt en zoom functie. Bij deze camera’s is er geen afstandsbediening.
Controleer op het Opencast scherm of het beeld van de vaste camera wordt weergegeven. Indien niet, schakel dan de camera aan via de afstandsbediening.
Communiceer ook aan de studenten dat ze beter niet op de eerste rijen plaatsnemen als ze niet opgenomen willen worden (bv. om privacy redenen).
Afstandsbediening camera
De afstandsbediening van de PTZ camera’s ligt ofwel op de desk of bij de IT verantwoordelijke van de faculteit of campus. Via deze afstandsbediening kan je niet alleen de PTZ camera aanzetten, maar ook presets instellen via de nummertoetsen op de afstandsbediening. Als de focus van de camera verkeerd ingesteld is, volstaat het meestal om eens op preset 1 of 2 te drukken.
Opnamelampje
Het opnamelampje ligt normaal op de desk. Als het opnamelampje rood kleurt, dan is de opname of livestream gestart en kan de lesgever beginnen met de les.
De opname en livestream start en stopt namelijk automatisch volgens de data die je op voorhand ingeeft via de Opencast Planner.