Essays

Vrij verkeer van personen, niet van zigeuners

Opiniestuk Hendrik Vos in de Standaard van 8 September 2010

Lees het artikel

Veel crisis, een beetje Europa

Opiniestuk Hendrik Vos, Jan Orbie en Ferdi de Ville in de Standaard van 5 februari 2009

Lees het artikel

Laten we aansluiten bij de zelfhulpgroep voor zielige en onbegrepen volkeren

Opiniestuk Hendrik Vos in De Morgen over de Raad van Europa.

lees het artikel

The Banal Philosophy and the Realizable Utopia of the EU's Neighbourhood Policy - "Medicine" for the South Caucasion Region.

EU nabuurschapsbeleid in de Zuidelijke Caucasus

Syuzanna Vasilyan

lees het artikel

De zelfhulpgroep voor staatshervomers, Hendrik Vos De Standaard vrijdag 7 december 2007.

ZES MAANDEN BELGISCHE ONDERHANDELINGEN, ZES JAAR EUROPESE

HENDRIK VOS merkt op dat België niet de enige plek is waar institutionele hervormingen maar moeizaam onderhandeld worden. De Europese Unie, die volgende week in Lissabon plechtig haar hervormingsverdrag ondertekent, heeft er net zes jaar over gedaan.

lees het artikel

Post-Kyotoakkoord moet tandje bijsteken, Peter Tom Jones, Simon Calcoen, Edith Vanden Brande, Alma De Walsche

KLIMAATCONFERENTIE Bedrijven zijn vragende partij voor snel mondiaal klimaatakkoord

De VN-klimaatconferentie in Bali moet de eerste fundamenten leggen voor een opvolgingsakkoord voor Kyoto. Het Kyotoprotocol was maar een eerste stap naar een cruciale uitstootvermindering. In een post-Kyotoakkoord moet men dus het gaspedaal dieper induwen. Er moet vooral extra aandacht komen voor de kwetsbare landen en hoe zij zich kunnen aanpassen aan de onvermijdelijke klimaatgevolgen.

lees het artikel

Yoko Eeckhout, An Schrijvers & Hendrik Vos Europabeleid van Gordon Brown: lastig traject naar centrum van Europese Unie

Yoko Eeckhout, An Schrijvers & Hendrik Vos Europabeleid van Gordon Brown: lastig traject naar centrum van Europese Unie

in: Internationale Spectator, December 2007 - 61(12), p.622-625.

Summary

Yoko Eeckhout, An Schrijvers and Hendrik Vos survey the European policy of the United Kingdom under Gordon Brown, who replaced Tony Blair as the Labour Prime Minister in June 2007.

The days of Chirac, Schröder and Blair are history and with Sarkozy, Merkei and Brown Europe has three new leaders. Merkel is more sympathetic to both the United States and economic liberalism than Schröder was. And Sarkozy, the new French president, eschews the anti-Americanism of Chirac and seems to lean towards economic liberalism. On EU institutions, both take a quite pragmatic, rather than a 'federalist' approach. Barroso, the president of the European Commission, is on a comparable wavelength to Merkel and Sarkozy on these matters.

This group of European leaders should be relatively easy for Brown to deal with. Enlargement has also changed the dynamics of EU politics in the United Kingdom's favour. Blair's European policy transformed the British position from that of 'awkward partner' to that of a 'normal' member state. Blair has not fulfilled his ambition of placing the United Kingdom at the centre of Europe, partly because he failed to shift the terms of the British debate on the EU. Brown, however, got off to a good start with his European Union partners, joining them in backing the new reform treaty.

However, he cannot aspire to lead Europe as long as Euroscepticism in Britain remains fashionable. He should seek to drive out some of the demonic myths that have poisoned Britain's relationship with the EU, particularly at the level of the media debate and public opinion.

'De Franchisenemer van Europa', Hendrik Vos, De Standaard donderdag 18 oktober 2007.

WAAROM DE EUROPESE UNIE GEEN LOPENDE ZAAK IS

In Lissabon wordt alles in gereedheid gebracht voor de Europese Top. Op het programma staat het Hervormingsverdrag: de grootste wijziging van de Europese spelregels sinds het Verdrag van Maastricht, vijftien jaar geleden. De invloed van Europa groeide de voorbije jaren fors. De Unie regelt grote dossiers, maar ook details. Toch blijft Europa in onze politieke debatten buiten beeld, vindt HENDRIK VOS. Niet alleen vandaag, maar ook als de regering al lang gevormd is, wordt Europa als een lopende zaak beschouwd.

lees het artikel

'Toeters en bellen voor Europa', Hendrik Vos, De Standaard vrijdag 23 maart 2007.

Op 25 maart is het 50 jaar geleden dat de Verdragen van Rome werden ondertekend. Hendrik Vos vraagt zich af wat er te feesten valt, na een halve eeuw Europese integratie.

lees het artikel

'Europa, dat mag klinken en botsen', Hendrik Vos, De Standaard weekend editie 9-10 december 2006.

Europese politiek, laten we het er maar op houden dat de meeste mensen zich meer opwindende dingen kunnen voorstellen. De Europese Unie mag dan niet echt groovy zijn, ze dringt wel diep door in het leven van alledag.

lees het artikel

'Het Europa van de verlamming', Hendrik Vos, De Standaard donderdag 15 juni 2006.

TOEN Fransen en Nederlanders de Europese grondwet verwierpen, waren de Europese leiders de kluts kwijt. Ze besloten plechtig om grondig na te denken. Officieel heette het dat er voor een jaar een reflectieperiode werd ingelast. Vandaag wordt die periode verlengd. Niet omdat het gereflecteer al veel heeft opgeleverd, wel omdat men niets anders kan verzinnen. De Unie loopt stilaan vast. Het is niet simpel om met vijfentwintig in één club te functioneren.

lees het artikel

Wenen aan het Europese roer, Hendrik Vos, De Standaard maandag 2 januari 2006.

NIEUWJAARSDAG in Wenen, dat is Strauss. Walsende mensen en zingende ventjes in matrozenpak. Buiten de stad, op besneeuwde hellingen wordt er gejodeld en gereuzeslalomd. Wie er alweer tegen kan, drinkt glühwein. Oostenrijk op 1 januari, dat is Sachertorte en veel vrolijk vertier.

lees het artikel

Verhofstadt in Wonderland, Eline De Ridder, Jan Orbie, An Schrijvers, Liesbeth Taverniers, Edith Vanden Brande, Helen Versluys en Hendrik Vos, De Standaard zaterdag 3 december 2005.

De Verenigde Staten van Europa? Het plan van Guy Verhofstadt is misschien sympathiek en visionair, maar vooral wereldvreemd en dus onschadelijk, vinden de medewerkers van het Centrum voor EU-studies aan de Universiteit Gent.

lees het artikel

'Het andere debat over Europa', Jan Orbie, De Standaard maandag 10 oktober 2005.

MET het eenzijdige pro-Europese pleidooi is het opiniestuk van Ulrich Beck en Anthony Giddens (,,De vrees voor een federale superstaat'', DS 6 oktober ) in hetzelfde bedje ziek als de traditionele analyse in het Europa-debat. Decennialang focussen politici en academici op de vraag naar 'meer of minder Europa': krijgt het EU-niveau meer of minder macht tegenover de nationale staten?

lees het artikel

'Op zoek naar een identiteit van Europa', Hendrik Vos, De Standaard zaterdag 1 oktober 2005.

Als je al kan spreken over een 'Europese identiteit', dan is dat op het politieke vlak, in de beleidskeuzes die Europa maakt, argumenteert Hendrik Vos. Wie een ander soort Europese identiteit zoekt, komt van een kale reis terug. ,,Want er is geen kern die we allemaal delen en die ons doet verschillen van niet-Europeanen.''

lees het artikel

'Expeditie Europa, met Tony Blair', Hendrik Vos, De Standaard donderdag 30 juni 2005.

Voor Luxemburg is het vandaag de laatste dag als voorzitter van de EU. En het was wat met de Unie, de voorbije weken. Eerst waren er de negatieve referenda over de grondwet, dan de mislukte top over de begroting. Het ene incident is al belangrijker dan het andere, zegt Hendrik Vos. Europa stuikt niet in elkaar, maar het komende Britse voorzitterschap staat wel voor een zware klus.

lees het artikel

'Europa wordt een stuurloos schip de volgende maanden, zegt Hendrik Vos', Hendrik Vos, De Standaard maandag 30 mei 2005.

Enkele maanden geleden leek het nog een eenvoudig spel: Chirac plaatste een gokje door een Europareferendum te organiseren en het resultaat zou voor de hand liggen. Maar het is anders uitgedraaid; het werd ‘non’. Hendrik Vos zoekt een verklaring voor wat er gebeurde en probeert de gevolgen in te schatten.

lees het artikel

'Hendrik Vos over de niet zo vreugdevolle Europese feestdag, Hendrik Vos, De Standaard maandag 9 mei 2005.

Op 9 mei 1950 hield de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Robert Schuman, een toespraak in het Salon de l'Horloge op de Quai d'Orsay in Parijs. Hij pleitte voor de eenmaking van Europa en zijn toespraak wordt beschouwd als de geboorteakte van de integratie. 9 mei is intussen de officiële Europese feestdag. Maar een negatieve beeldvorming, bittere discussies en het risico op negatieve referenda zijn nefast voor de feestvreugde, zegt Hendrik Vos.

lees het artikel

'Europa, dat zijn er vijfentwintig', Helen Versluys, De Standaard maandag 11 april 2005.

De 25 landen van de Europese Unie staan de volgende weken en maanden voor belangrijke uitdagingen. De Europese grondwet en de bijbehorende referenda, de kwestie-Iran, het wapenembargo tegen China, de hervorming van de VN Zal Europa eindelijk met één stem kunnen spreken? Als één geheel invloed kunnen uitoefenen?

lees het artikel

'Er waart een spook door Europa', Hendrik Vos, De Standaard dinsdag 22 maart 2005.

Vandaag en morgen komen de Europese staats- en regeringsleiders bijeen in Brussel. Ze zullen zich onder meer buigen over de Europese economie. In 2000 werd in Lissabon beslist dat Europa tegen 2010 de sterkste economie ter wereld zou moeten worden, zonder het milieu of ons sociaal model op de helling te zetten. Al vijf jaar lang waart de geest van Lissabon door Europa, schrijft Hendrik Vos. Maar weet nog iemand wat we ermee aan moeten?

lees het artikel

'Barroso heeft gegokt en verloren', Hendrik Vos, De Standaard donderdag 28 oktober 2004.

DE Europese verkiezingen van juni waren over het algemeen een trieste zaak. Gemiddeld kwam niet eens de helft van de kiezers opdagen en waar er, zoals in België, simultaan ook nationale of regionale verkiezingen werden gehouden, sukkelde het Europees Parlement helemaal in de marge. Waarom gaan kiezen voor een praatbarak, was bij velen de teneur.

lees het artikel

'De processie van Ankara', Hendrik Vos, De Standaard zaterdag 2 oktober 2004.

Dinsdag staat Turkije wellicht weer een stapje dichter bij de toetreding tot de Europese Unie. Tot ongenoegen van nogal wat mensen, zo blijkt. Vooral mensen die Turkije helemaal niet kennen, meent Hendrik Vos

lees het artikel

'De bende van Barroso: afwachten maar', Hendrik Vos, De Standaard vrijdag 20 augustus 2004.

Hoe zal het de nieuwe Europese Commissie vergaan? Zeker is dat ze zich in woelig water begeeft. De Europese grondwet, het Turkijedossier Zal voorzitter Barroso zijn team op koers kunnen houden? Hendrik Vos vraagt het zich af.

lees het artikel

'Made in the European Union', Hendrik Vos, De Standaard zaterdag 17 april 2004.

Dat 'Europa' voor veel mensen niet het meest enthousiasmerende politieke project is, mag volgens Hendrik Vos niet verwonderen. Daar zijn niet alleen de politici verantwoordelijk voor. Ook de academici en de journalisten dragen schuld. Zij moeten uit de molen van onbegrijpelijk jargon, matte folders en de geïsoleerde Europaredacteur.

lees het artikel

'Europa onze blinde vlek', Hendrik Vos, De Standaard maandag 28 oktober 2002.

ONLANGS ontdekte de SP.A dat de Europese Unie zich binnenkort zal uitbreiden. Terecht wees haar vice-premier erop dat de EU met grote problemen inzake interne organisatie kampt. In die domeinen die de SP.A ter harte gaan (sociaal en milieubeleid, werkgelegenheid, buitenlands beleid, enzovoort), laat de slagvaardigheid van Europa veel te wensen over.

lees het artikel

'Kroniek van een aangekondigde veroordeling', Jeroen Decock en Hendrik Vos, De Standaard donderdag 28 maart 2002.

Nog deze week spreekt de Vlaamse regering zich uit over de afbakening van de kwetsbare landbouwgebieden. Al jarenlang maant de Europese Commissie ons aan om resoluut werk te maken van de uitvoering van de nitraatrichtlijn. Al even lang heerst in sommige partijen een sfeer van ,,we zullen hier wel wat kunnen regelen''. En de boer, die bemest voort.

lees het artikel

'Te veel of te weinig Europa', Hendrik Vos, Elisabeth De Zutter en Jan Orbie, De Standaard woensdag 17 oktober 2001.

Antiglobalisten nemen de Europese Unie onder vuur. Ze hebben daar goede redenen voor. Het klopt dat de EU tot op vandaag vooral een economisch project is en dat in het verleden weinig aandacht ging naar sociale thema's. Het zal wel waar zijn dat Europa landbouwproducten dumpt in de derde wereld en er markten ontwricht. Zeggen dat Europa zich schichtig onder de Navo-paraplu verschuilt zodra er elders in de wereld een probleem is, is nauwelijks overdreven. En het is al even correct dat de Europese besluitvorming ingewikkeld ineen zit.

lees het artikel

'Wat willen we na Nice?', Hendrik Vos, De Standaard maandag 26 februari 2001.

De verwachtingen omtrent het Europees voorzitterschap zouden wel eens te hooggespannen kunnen zijn, waarschuwt Hendrik Vos . De auteur is docent Europese politiek aan de Universiteit Gent.

lees het artikel

'Lange nachten in Nice, Hendrik Vos, De Standaard dinsdag 5 december 2000.

Overmorgen start in het Zuid-Franse Nice de top van de Europese Unie. De agenda is zwaar en conclusies liggen niet voor de hand. Tussen en binnen de lidstaten lopen er zoveel breuklijnen dat eensgezindheid niet voor de hand ligt.

lees het artikel