Domenico Valenza

Domenico ValenzaEnglish profile page

Domenico Valenza is een doctoraatsstudent aan de UGent en de ‘United Nations University – Institute on Comparative Regional Integration Studies’ (UNU-CRIS). Hij is ook een gastprofessor aan de Universiteit van Maastricht. In het kader van zijn onderzoek analyseert Domenico de rol van cultuur in het buitenlands beleid van de Europese Unie en Rusland gericht op voormalige Sovjetrepublieken (landen die tot het Oostelijk Partnerschap behoren, net als Centraal Azië). Zijn expertise omvat het extern beleid van de Europese Unie, het Russische buitenlandse beleid, strategische communicatie en ‘people-to-people’ contacten (culturele relaties, grensoverschrijdende samenwerking en onderwijsuitwisselingen). Voor hij startte aan de UGent, werkte Domenico voor ‘No Peace Without Justice’ (NPWJ) als een programmamedewerker te Brussel en in Dakar, Senegal. Daarnaast werkte hij aan het Europacollege te Brugge als een senior academisch assistent. Italiaans is zijn moedertaal, en verder spreekt hij Engels, Frans en Russisch.

Specialisatie en huidig onderzoek

Extern beleid van de EU; Russisch buitenlands beleid; EU-Rusland relaties; culturele diplomatie; strategische communicatie

Onderwijs

  • EU-Rusland relaties: competitie in het gedeelde/betwiste nabuurschap’ (module van 5 uur aan de Universiteit van Maastricht)
  • Cultureel beleid en ‘soft power’ van de EU’ (seminarie van 12 uur aan de UGent)

Contactgegevens

Werkadres: Korte Meer 1, 9000 Gent
Postadres: Universiteitsstraat 8, 9000 Gent
Telefoon: +32 9 264 68 04
Email: domenico.valenza@ugent.be

Publicaties