Stage in Washington DC
(27-07-2022) Anton Van Den Abbeele, Masterstudent internationale politiek deed 4 maanden stage bij een mensenrechten denktank in Washington DC via de Universiteit Gent en gefinancierd door de Vlaamse overheid. Lees alles over zijn leerrijke en spannende ervaring.
Dag iedereen,
ik ben Anton Van Den Abbeele, ik studeer normaal af dit jaar in 2022 in de master internationale politiek. Ik heb de kans gehad om van januari 2022 tot mei 2022 te wonen, studeren en werken in Washington DC. Dit via ‘The Washington Center’ een non-profit organisatie die stages en studies aanbiedt aan studenten van over heel de wereld. Hieronder geef ik mijn ervaringen over mijn stage in de USA.
Ik hoorde het eerst over ‘The Washington Center’ bij de infosessie van de faculteit over Erasmus. Over deze stage werd maar heel kort iets gezegd omdat het slechts voor topstudenten is en niet gemakkelijk is om binnen te geraken. Ik wil dit toch nuanceren, de toegang tot een beurs van de Vlaamse overheid voor dit programma is niet gemakkelijk maar niet onhaalbaar. Je punten moeten goed zijn en je moet gemotiveerd zijn. Wat niet onlogisch is want je krijgt via de beurs een groot bedrag, zo’n kleine 10 000 euro. Een kleine sidenote, die 10 000 euro gaat integraal naar de kosten voor het programma en je appartement dat je ter beschikking krijgt van het Washington Center, geld voor je vlucht en leven daar moet je zelf regelen. Ik had gedurende mijn bachelor goede punten, maar je moet zeker niet de beste van je jaar zijn om kans te maken op deze beurs. Je kan zowel in derde bachelor of je master jaar deelnemen aan de selectie. Je kan zowel in het eerste semester als het tweede gaan. De stage duurt zo’n 3-4 maanden.Ik heb gekozen om deel te nemen aan de selectie omdat ik altijd al geïnteresseerd was in Amerika en mijn Engels wou verbeteren. Door het continue moeten spreken van Engels, heb ik mijn spreekvaardigheid enorm kunnen verbeteren.
Wat wel klopt is dat de hele procedure wat tijd kost. Je moet eerst geaccepteerd worden door de Vlaamse overheid, dan door het Washington Center en dan moet je nog je visum in orde maken. Door de strenge Amerikaanse wetgeving, is dit soms wel stressvol. Maar dit maakt de beloning, als je eenmaal in Washington DC bent aangekomen alleen maar mooier.
Het leuke aan Washington DC is ook dat het dicht bij andere leuke plaatsen aan de oostkust ligt. New York en Philadelphia zijn slechts een busrit verwijderd van Washington. Zo deed ik met een paar andere Belgen een lang weekend naar New York, naast de bekende monumenten, nodigde journalist Björn Soenens ons uit voor een koffie in Brooklyn. Alexandria en Annapolis zijn twee prachtige havenstadjes die vlot bereikbaar zijn vanuit DC, je kan er gezellig vis en zeevruchten eten en mooie wandelingen maken. Voor natuurliefhebbers is er ook Shenandoa, een mooi nationaal park dat relatief dichtbij is, en wie krokodillen wil zien kan een weekend naar North-Carolina gaan.
Het programma zelf bestaat uit drie delen. Ten eerste werk je (onbetaald) 4-5 dagen per week in een Amerikaans bedrijf, overheidsinstelling of NGO. Het is zeer belangrijk dat je hierin een goede keuze maakt, en iets kiest dat bij je past. Ik moest vooral academisch onderzoek doen, en na een tijdje werd dat wel heel monotoon. Andere Belgen hadden ook wisselend succes met hun stages sommige hadden heel interessante (bij het leger, bij lobbygroepen), andere hadden minder succes. Ten tweede heb je één avond in de week een avondles, er is een heel grote diversiteit aan onderwerpen: politiek, recht, media etc… Hier moet je een aantal taken voor doen: een presentatie, paper en/of examen. Naar mijn aanvoelen ligt het niveau niet hoger dan in België, dus het is zeker doenbaar. Ten derde moet je een tiental workshops doen. Deze variëren in kwaliteit naar mijn aanvoelen. Ik heb veel geleerd over het gebruik van Linked in, het bijwonen van lobbysessies, het leren solliciteren etc… De workshops over yoga lagen mij minder.
Ten slotte wil ik de Universiteit Gent, de Vlaamse overheid en Washington Center bedanken voor deze opportuniteit. Ik zal dit de rest van mijn leven koesteren. Aan degene die geïnteresseerd zijn in deze stage mogen mij gerust via mail of sociale media contacteren als ze vragen hebben, ik help graag!
Anton Van Den Abbeele