Getuigenis oud student Sociologie Gust Vanhecke

Waar werk je momenteel? Wat is je functie?

 Ik werk sinds februari 2014 bij Lejo (www.lejo.be), een jeugdvereniging voor jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Ik begeleid er een jongerenwerking in Ronse, coach vrijwilligers tijdens de begeleiding van kampen, volg beleidswerkgroepen op en ik trek me ook de communicatie aan.

Voordien werkte ik bij Karavaan, een jeugdvereniging voor reisbegeleiders en duurzaam reizen.

Wat was je favoriete vak? Waarom?

 

Sociologie van de Moraal, door Koen Raes. Een keuzevak waar ik altijd naar uitkeek. Raes was een heel bevlogen en uitdagende verteller.

 Wat is je bijgebleven?

 Een nachtspel in de gebouwen van de vakgroep, dat was de max.

 Wat vond je van de moeilijkheidsgraad van de opleiding?

 Eens ik min of meer doorhad wat er werd verwacht en welke dingen belangrijk of minder belangrijk waren viel dat eigenlijk wel mee.

Waarom voor de studie gekozen? Werd aan  je verwachtingen voldaan?

 In de laatste jaren humaniora waren de vakken media en menswetenschappen nogal mijn ding. Daardoor werd sociologie enkele keren aangeraden. Dat mijn lief ook pol en soc ging doen maakte de keuze wellicht ook gemakkelijk.

Wat heb je na uw studies gedaan?(buitenland, eerste job, extra opleiding…)

 Na afstuderen ben ik begonnen met een doctoraatsbeurs aan de vakgroep sociologie bij prof. John Lievens. Ik heb er onderzoek gedaan naar cultuurparticipatie en specifiek muziekgenres. Na drie jaar was de tijd rijp om de unief vaarwel te wensen.

Ben je tevreden over je opleiding in het algemeen? Waarom (niet)?

Ik heb er veel tools gekregen om verhoudingen en evoluties in de samenleving te begrijpen. Dat is iets wat ik nog steeds heel waardevol vindt. De opleiding kan volgens mij wel nog veel verbeteren door een sterkere link te maken met het werkveld van sociologen buiten de academische sector.

Heb je tips voor toekomstige studenten?

Gent heerst, uiteraard, maar check ook eens het aanbod van VUB of UA voor keuzevakken. Of nog beter: ga op Erasmus. En in de wetenschapswinkel.be vind je soms inspiratie voor een thesis die ook nuttig kan zijn. En geniet ervan!