Plenaire opening & Keynotehttps://www.giis.ugent.be/ps/communicatiewetenschappen/nl/miw/plenaire-opening-keynotehttps://www.giis.ugent.be/logo.png
Plenaire opening & Keynote
Sofie Van Bauwel - Plenaire opening
Over mezelf
Sofie Van Bauwel is professor mediastudies aan de vakgroep Communicatiewetenschappen UGent en lid van de onderzoeksgroep CIMS waar ze onderzoek doet naar media en gender. Ze onderzoekt zowel de productie van media (wie maakt mediacontent), de beeldvorming van gender in mediacontent als onderzoek naar de manier waarop mediagebruikers omgaan met media. Ze is lid van het interdisciplinary consortium DELTA (Digital Innovation for Humans and Society) waarbij ze vooral interesse heeft in de manier waarop digitale technologie gegendered is.
Korte intro over de lezing
De introductielezing zal vooral een aanzet geven om de media-innovatieweek te starten en zal kijken naar innovatie vanuit een socio-cultureel perspectief waarbij wordt weggegaan van technologisch determinisme en waarbij we vanuit de sociale wetenschappen kijken naar media-innovatie als meer dan technologische innovatie.
BELANGRIJKE WIJZIGING: Rector Caroline Pauwels (VUB) heeft last minute moeten afzeggen voor haar lezing. Professor Ike Picone (VUB) zal haar daarom vervangen. De uren blijven ongewijzigd.
Over mezelf
Prof. dr. Caroline Pauwels startte vorig academiejaar aan de tweede termijn als rector van de Vrije Universiteit Brussel. Ze studeerde filosofie en communicatiewetenschappen en is sinds 1989 verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen, waar ze bij de rectorwissel het vakgroepsvoorzitterschap doorgaf. Ze promoveerde in 1995 op een onderzoek dat zich toespitste op het audiovisueel beleid van de Europese Unie (EU). Aansluitend hierop heeft ze zich gespecialiseerd in Europese en nationale mediabeleidsproblematiek en de economie van de mediasector.
Korte intro over de lezing
Redden robots ons van de online apocalyps?
Na de dotcombubbel konden sociale media zoals Facebook surfen op een golf van blind vertrouwen in technologie. Nu zijn het economische reuzen die de macht wordt toebedicht om verkiezingen te beïnvloeden. Steeds meer experten en overheden worden kritischer tegenover de rol die deze internetgiganten spelen in de toename van online desinformatie en polarisering. Hun antwoord is vaak 'meer technologie' zoals automatische opsporing van haatspraak, terwijl critici net wijzen op de rol van hun algoritmes in de verspreiding van desinformatie. Dus rijst de vraag: is technologische innovatie deel van de oplossing, of deel van het probleem? Of ligt het probleem misschien bij ons, de burgers?