Lies De Kimpe over haar doctoraat: "The human face of cybercrime"

(10-07-2020) Op 9 juli 2020 verdedigde Lies De Kimpe succesvol haar doctoraat.

Cybercrime-incidenten, zoals phishing- of ransomware-aanvallen, komen steeds vaker voor. Om meer inzicht te krijgen in dit probleem, is het van belang om meer te weten te komen over de zwakste schakel in het systeem. En dat blijkt de individuele gebruiker te zijn.

"In mijn thesis “The human face of cybercrime – Identifying targets, victims, and their coping mechanisms” heb ik daarom ingezoomd op de kwetsbaarheid van de individuele internetgebruiker tegenover cybercriminaliteit. Ik wilde niet alleen achterhalen welke factoren het risico verhogen om slachtoffer te worden, maar ook hoe gebruikers reageren eens ze eenmaal slachtoffer geworden zijn van een incident."

 

Wie vaker online actief is, wordt vaker blootgesteld aan cybercrime

Het is een mythe dat voornamelijk oudere of onervaren internetgebruikers slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Uiteraard lopen zij een zeker risico. Maar wie vaker van het internet gebruik maakt, moet pas echt opletten. Deze gebruikers vormen namelijk een erg zichtbaar en bereikbaar doelwit voor cybercriminelen.

"Zo vonden we in ons onderzoek dat mensen die vaker online shoppen en vaker bestanden delen en downloaden, vaker blootgesteld worden aan phishing."

 

Opgelet voor te veel optimisme

Voldoende kennis hebben over cybercriminaliteit is nodig om gevaren te detecteren en de juiste veiligheidsmaatregelen te hanteren. Toch moet je ook kritisch blijven. "Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat mensen die veel dénken te weten over cybercriminaliteit de neiging hebben overmoedig te worden." Ze zijn er meer dan anderen van overtuigd dat cybercrime in het algemeen een ernstig probleem is, maar hun persoonlijke kwetsbaarheid schatten ze net lager in. Ook zijn deze gebruikers minder geneigd om nog veiligheidsmaatregelen te nemen. Hetgeen hen natuurlijk net extra kwetsbaar maakt.

"Zelfzeker zijn doe je dus maar beter met mate online!" stelt Lies.

 

 Zwijgen is zilver, spreken is goud

Cybercriminaliteit is alom tegenwoordig. Het is dan ook onvermijdelijk dat er slachtoffers vallen. Dit is niks om je voor te schamen. Helaas merken we vandaag de dag dat nog steeds veel slachtoffers niet praten over wat hen is overkomen. "Wij vonden dat ongeveer 3 op 4 gebruikers geen officiële melding maken van een incident (bv. bij de politie) en minder dan de helft van de slachtoffers om hulp of advies vragen bij vrienden of familie."

Toch is dit aan te raden. Zo kan de politie met de juiste informatie beter de strijd aangaan met cybercriminelen, en kunnen familie en vrienden je een luisterend oor bieden en helpen het incident te relativeren.