Oud-student Joran Van Daele: “Meest geleerd uit de masterchallenges”

Joran Van Daele (vergrote weergave)

Joran Van Daele

(26-05-2020) Waar kom je als communicatiewetenschapper allemaal terecht? Huidig studente Shana Mertens vroeg het aan oud-student Joran Van Daele.

Identikit

  • Naam: Joran Van Daele
  • Afgestudeerd in: 2017
  • Afstudeerrichting: master Nieuwe Media en Maatschappij
  • Huidige job: Open Data Manager bij Stad Gent

 

Wat houdt je job precies in?

Ik werk als open data manager bij Stad Gent, op de de dienst Data & Informatie. Mijn job bestaat uit twee grote delen.  

Ik help data-gerelateerde projecten mee vormgeven. Ik coördineer projecten, geef advies bij vragen over datagebruik, maar plaats ook sensoren in de stad die data verzamelen. 

Daarnaast publiceer, update en promoot ik de open data van Stad Gent. De stad verzamelt heel veel gegevens. Bijvoorbeeld het aantal en de locaties van de bomen. Maar ook hoeveel parkeerplaatsen er op elk moment beschikbaar zijn.  

Ik moet zo veel mogelijk van deze gegevens vrij online te zetten. Uiteraard moet dat allemaal conform de regels van de GDPR en Staatsveiligheid gaan. 

Ik ben ook betrokken bij Apps For Ghent, onze jaarlijkse hackathon, waar we actief deze open data in de kijker kunnen zetten. Eigenlijk ben ik ‘binnengerold’ bij de Stad via mijn stage in 2017 bij Apps For Ghent. Dat was een heel positieve ervaring voor mij én blijkbaar voor de Stad ook!

Wat is het belangrijkste dat je uit je opleiding geleerd hebt?

Ik heb het meeste geleerd uit de masterchallenges. Dat is een concrete praktijkopdracht die je uitvoert voor een extern bedrijf of organisatie. Tijdens deze challenge leer je met korte deadlines te werken en om op korte basis een goed onderzoek te voeren. 

Daarnaast ben ik ook blij dat ik uitgebreid met SPSS heb leren werken in de opleiding en zo een grondige basiskennis van statistiek heb. Dat komt hier dagelijks goed van pas op onze dienst.

Wat is het grootste voordeel van een opleiding als communicatiewetenschapper? 

Vroeger had de opleiding een negatieve bijklank. 'Het is vaag en gaat over vanalles'. Die indruk is intussen wel wat veranderd, denk ik.

Maar sowieso vind ik die diversiteit achteraf bekeken net een van de sterkste punten van de opleiding. Inzichten in andere vakgebieden zoals psychologie, geschiedenis en filosofie zijn heel interessante bagage waar je altijd op kan terugvallen binnen het werkveld. 

Wat is jouw ultieme tip voor studenten die binnenkort op zoek gaan naar een job?

Stage tijdens het tweede semester van het masterjaar is tijdens de jaren op de universiteit één van de enige manieren om praktijkervaring op te doen en eerste contacten te leggen in het werkveld. Contacten die achteraf zeker waardevol kunnen zijn. 

Daarnaast kan het nooit kwaad om je verder te specialiseren. Zo kan een basiscursus Photoshop of wat kennis van coderen zeker geen kwaad later!

 

Zelf ook van plan om communicatiewetenschappen te gaan studeren?