Marieke Vandecasteele

Marieke Vandecasteele
Marieke Vandecasteele

Marieke Vandecasteele (5/7/1989)

In september 2012 ontving ik mijn diploma Orthopedagogiek aan de Universiteit Gent. Na afstuderen werd ik gebeten door de wereld van de animatiefilm. Ik startte met een eigen animatie/documentaire-project  ‘De Code van Lode’. In mei 2013 ontving ik hiervoor een VOCATIO-beurs. Naast mijn eigen project, bleef ik actief in het sociale veld door het werken als  persoonlijk assistent en als begeleider van kunstenaars met een beperking in kunstwerkplaats De Zandberg.

Sinds oktober 2014 werk ik als assistent op de vakgroep Orthopedagogiek waar ik mijn project ‘De Code van Lode’ in kader van een doctoraat mag verder zetten met als promotor Prof. Geert Van Hove en co-promotor Dr. Elisabeth De Schauwer. Het wordt een auto-etnografische studie over creatie en groot worden in een gezin met een familielid met een beperking. Anderzijds begeleid ik thesissen/oefeningen rond arts-based research en Disability Studies. Qua dienstverlening blijf ik actief betrokken in het sociaal-artistieke werkveld.

 

Geselecteerde publicaties

Vandecasteele, M., De Schauwer,E., Van Hove, G. (2015), De korte weg van F., hoe film een participatief onderzoeksmedium wordt, Cultuur + Educatie, 15 (43),p.40-62.

De Schauwer, E., Van de Putte, I. Van Goidsenhoven, L., Blocmans, I. & Vandecasteele, M. (2017). Animating disability differently: mobilizing a heterotopian imagination. Qualitatitive Inquiry, 23(4), p. 276-286.

Vandecasteele, M., De Schauwer, E., Blockmans, I & Van Hove, G. (2019). Research through a camera lens: a rhizomatic search for Lode’s Code, Critical Arts- South-North Cultural and Media Studies, 33 (1), p.30-43.

Gepubliceerde videoportretten

Wat me beweegt? in kader van Toegankelijk Kortrijk (bekijken)

De korte Weg van F , ‘De bewaker van het kader’, een ethische reflectie over het sociaal-artistieke veld

De Code van Lode (trailer)

Contactgegevens

Postadres:
Henri Dunantlaan 2
B-9000 Gent

Bezoekadres:
Henri Dunantlaan 1
B-9000 Gent

Tel: +32 (0)9 331 03 10
Email: Marieke.Vandecasteele@UGent.be