Sustainights

English version

Interesseren duurzaamheidstopics jou? Wil je de wereld verbeteren, jouw campus, of jezelf? En leer je graag ook medestanders onder de Gentse studenten kennen? Dan denken we dat je je draai zal vinden tijdens de Sustainights in de Green Hub. Met info- en discussiemomenten, workshops en met verschillende toffe duurzaamheidsacties leer je op een leuke en laagdrempelige wijze kennis (en mensen) bij. Jij kiest zelf welke avonden je graag aansluit. Een volle 10-beurtenkaart blijft natuurlijk wel het summum. 

Making Tomorrow: de doorstart

We starten het semester met een nieuwe Making Tomorrow. Een event waar 100 studenten samenkomen in de foyer om zich te verenigen rond duurzaamheidsacties en -projecten waar we de komende maanden rond willen werken.  Aan deze denken we al:

 • Vergroening: Op campus Dunant gaan we een tiny forest aanplanten, we organiseren een klimplantenwedstrijd en we moestuinieren samen met studentenorganisatie Stujardin. Met hoe meer we zijn, hoe meer we kunnen doen!
 • Sustainability summer schools: Al twee keer organiseerden studenten een geslaagde editie 'summer school klimaat'. Vorig jaar kwam daar de 'summer school dierenwelzijn' bij en dit jaar zijn er plannen voor een extra summer school rond 'degrowth'. Via workshops en lezingen leren studenten van verschillende achtergronden 5 dagen lang over de uitdagingen i.v.m. de prangende thema's van deze tijd. Zin om hier mee je schouders onder te zetten?
 • Verpakkingsmateriaal swappen: Welke bedrijven uit het Gentse moeten geregeld iets versturen en hebben daarvoor verpakkingsmateriaal nodig? En welke vakgroepen hebben iets in de aanbieding? Kunnen we linken?
 • Ecomarkt: Op 24 maart organiseren we een nieuwe editie: een markt vol duurzame producten en een grote Vlömarkt! Heb jij zin om mee te organiseren en/of er een nieuw elan aan te geven?
 • Duurzaamheidsdecanaat: Studenten geven aan dat ze zich niet voldoende voorbereid voelen om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken. Hoe ziet dat onderwijs van de toekomst er dan uit? En wat kunnen studenten doen om hier verandering in te brengen?
 • Diversiteit & inclusie: Droom je van een universiteit die toegankelijk en inclusief is voor iedereen? Welke stappen kunnen we zetten naar een universiteit waar discriminatie, kolonialisme en sociale ongelijkheid geen plaats hebben?
 • Duurzaamheidsbeleid aan UGent: Hoe krijgen we meer duurzaam en plantaardig voedsel op het menu van UGent personeel en studenten?
 • Catapa heeft een aantal milieuactivisten rond mijnbouw uit Peru op bezoek. Met hen willen we op 9 maart een avond organiseren. Zin om mee te organiseren?
 • Communicatie: Ideeën om het bereik onder studenten te vergroten met goede communicatiecampagnes, social media, ...? Schrijftalent dat je zou willen inzetten om duurzaam studentenonderzoek in de kijker te zetten op de website van FUTUREproef?

Programma

18u30: deuren open

18u45: kennismaking

19u: introductie Green Office en andere projecten

19:50 aansluiten bij acties en projecten, en brainstormen, concrete acties uitwerken of gewoon wat kletsen

21:00 napraten

Praktisch

Dinsdag 15 februari – 18u30 – Foyer UFO – Gratis – NL/EN 

Aanstormende Sustainights voor dit semester

 • KMF & GO-lezing: het Burgerparlement, een democratische weg uit de crisis?

Dinsdag 22 februari - 20u - Lokaal -3.1 (Technicum Blok 1)

 •  Workshop met de Transformisten en Ontgroei Gent: Geld dat werkt voor mens en planeet 

Dinsdag 1 maart - 20u - Green Hub

 • Green Community @Belmundo Festival: Internationale Vrouwendag

Dinsdag 8 maart - uur afhankelijk van planning - verzamelen aan Green Hub

 •  Stadsspel: wie zijn de duurzaamste Stu(d)(G)enten? 

Dinsdag 15 maart - uur afhankelijk van planning - verzamelen aan Green Hub

  • Green Community @Belmundo Cinema

  Dinsdag 22 maart - uur afhankelijk van planning -verzamelen aan Green Hub

   • Green Community Café: skillshare

   Dinsdag 29 maart - 20u - Green Hub

    • By Students: in de spotlights, Groene Ruijter Award & Futureproef afterevent

    Dinsdag 26 april - 19u - Green Hub

    • UGentse eetbare plantentocht met Stujardin

    Dinsdag 3 mei - 18u30 - Locatie te bepalen

    • Dank dat u bij ons was: afsluiter Making Tomorrow tweede semester

    Dinsdag 10 mei - 20u - Green Hub

      Andere events

      Woensdag 16 maart - 20u - Auditorium Oehoe

      Onze awards

      Engagement om de UGent, de stad of de wereld een beetje duurzamer te maken, belonen wij graag!

      De Groene Ruijter award

      Deed je iets strafs dit academiejaar op vlak van duurzaamheid? En wil je dat de UGent jouw initiatief verder uitrolt? Ding dan mee naar 'De Groene Ruijter'!

      De FUTUREproef award

      Maakte je een thesis rond een sociaal-ecologisch duurzaamheidsvraagstuk? Dan win jij misschien De FUTUREproef award.

      Meer info?