ReDESign: de ontdekking van duurzaam signalisatiemateriaal

Van wegwerpsignalisatie naar circulaire alternatieven

foto poster en banner ReDESignMet steun van Vlaanderen Circulair slaagden UGent, Stad Gent en communicatiebureau Karakters er het voorbije jaar in om een circulair alternatief te identificeren voor de courant gebruikte PVC-dragermaterialen. Denk hierbij aan tijdelijke signalisatieborden, informatiepanelen en banners. 

Na een breed marktonderzoek, veelvuldige wetenschappelijke testen - sommige al wat destructiever dan andere -, een uitgebreide levenscyclusanalyse, proefprojecten en gebruikersbevragingen kwamen panelen en banners uit polypropyleen er als geknipte kandidaten uit. 

Hoog tijd om de standaard gebruikte PVC-materialen de wacht aan te zeggen en werk te maken van deze circulaire en duurzame alternatieven!

Van PVC-boeman naar PP-held

Momenteel bestaat zowat elk informatiepaneel of banner uit de kunststof PVC (polyvynilchloride) . Dit materiaal is immers goedkoop, robuust en goed printbaar. De PVC-fractie zorgt echter voor ernstige problemen bij de recyclage van gemengde plastic stromen. Het merendeel van deze materialen eindigt momenteel dan ook in de verbrandingsoven. In een circulaire wereld is hier absoluut geen plaats meer voor. 

Uit de geselecteerde materialen kwam snel de kunststof PP (polypropyleen) naar voren als duurzaam circulair alternatief. foto ReDesign pannelrand

 • Deze plastic wordt vaak gebruikt voor allerhande toepassingen.
 • Er is een sterke vraag naar gerecycleerd PP als grondstof.
 • Er bestaat een doorgedreven inzamellogistiek voor PP, met positieve economische return.
 • Het recycleren van afgedankt materiaal tot nieuwe banners en panelen heeft een veel kleinere voetafdruk dan de verbranding van PVC-alternatieven.
 • Het materiaal scoorde positief op alle ingezette kwaliteitstesten.
 • Het materiaal bleek geschikt voor buitengebruik en had gelijkaardig kleurbehoud als PVC. 

Van theorie naar praktijk

foto paneel Gentse FeestenDe materialen die het best uit de testen kwamen werden als tijdelijke signalisatie ingezet binnen Stad en Universiteit. Zo werd het materiaal gebruikt tijdens de Gentse Feesten en aan UGent voor signalisatie in de gebouwen en bij werken. 

 • De materialen bleken robuust, oogden mooi en waren goed handelbaar.

 • Uit bevragingen van gebruikers en passanten kwam naar voor dat er een sterke maatschappelijke vraag is om duurzame, circulaire alternatieven te voorzien.

 • Een overgrote meerderheid van de bevraagde burgers gaven mee het PP-materiaal als hoogwaardig te beschouwen. 

En nu? 

 • Momenteel wordt hard gewerkt aan de verspreiding van de opgebouwde kennis. Zo gaan de partners zelf aan de slag met deze circulaire materialen.
 • Daarnaast trachten ze producenten, leveranciers, drukkerijén, communicatiebureaus én gebruikers te overtuigen om de switch naar deze circulaire oplossing te maken. 
 • De klimaatimpact van deze transitie kan niet onderschat worden. Denk maar eens aan de miljoenen signalisatiebordjes die er wereldwijd hangen, o.a. om brandblussers en nooduitgangen aan te duiden! 

Wil je meer weten? Foto infographic ReDESign

logo Vlaanderen Circulair

Partners

 • Communicatiebureau Karakters, is al even een begrip wat betreft duurzame communicatiecampagnes en dito printwerk. Zij stonden binnen dit project o.a. in voor de screening van duurzame basismaterialen.
 • De Universiteit Gent stelt zich als kenniscentrum graag ten dienste van de maatschappij. De Universiteit had in dit project zowel een rol als onderzoekspartner als proeftuinomgeving. Rond het circulaire gebeuren zijn er verschillende labo’s en vakgroepen die meedenken over de verschillende aspecten; De onderzoeksgroep ‘Recycling and Sustainable Use of Polymers’ coördineerde het wetenschappelijke luik, waarbij materialen werden geselecteerd, getest en gebenchmarkt met de huidige PVC-standaarden. De onderzoeksgroepen ‘Department of Industrial Biological Sciences’ en ‘Environmental Organic Chemistry and Technology’ zijn gespecialiseerd in respectievelijk het decontamineren van kunststoffen (hier relevant voor ontinkten) en het uitvoeren van LCA analyses, wat inzicht verschafte in de uiteindelijke impact van de shift in dragermateriaal op het materiaal- en energieverbruik. 
 • De Stad Gent biedt de Stad de ideale ‘living lab’ omgeving om de voorgestelde duurzame dragermaterialen uit te testen in de praktijk.