Over seksualiteit en liefde, relaties en families in een superdiverse maatschappij

Middaglezing+: Over familie, relaties, ouderschap, seksualiteit en liefde in een superdiverse maatschappij.

De Beleidscel Diversiteit en Gender organiseert op 12 november weer een middaglezing. Ditmaal wordt het echter uitgebreid met een namiddagprogramma waarbij de thema’s familie, relaties, ouderschap, seksualiteit en liefde in een superdiverse maatschappij aan bod zullen komen. Geïnteresseerden hoeven niet aan alle lezingen deel te nemen.

Eerst verwelkomt de beleidscel Diversiteit en Gender Marlies Casier als spreker voor de middaglezing. Haar lezing (in het Engels) zal gaan over de huidige uitdagingen met betrekking tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en dit op internationaal vlak. Aansluitend kunnen de aanwezigen vragen stellen en in gesprek gaan met Marlies Casier.

Na de vragenronde met Marlies Casier komen er twee internationale sprekers aan bod. De Kroatische filosoof Srecko Horvat verzorgt een presentatie waarbij hij zich afvraagt waar ‘de liefde’ als thema terug te vinden is in de sociale en seksuele revoluties van de 20ste eeuw. Vervolgens zal socioloog Frank Furedi weerwoord bieden en in gesprek gaan met Srecko Horvat en het publiek.

Deze uitgebreide middag- en namiddaglezingen worden georganiseerd in samenwerking met de Centre for Research on Culture and Gender en passen in het kader van de Interdisciplinary Collaborative Initiative on the Research of Families, Relationships, Parenting and Reproduction. Dit is een samenwerkingsverband tussen Universiteit Gent en University of Kent waarbij enerzijds de Bioethics Institute Ghent (BIG) en de Centre for Research on Culture and Gender (CRCG) betrokken zijn en anderzijds de Centre for Parenting Culture Studies (CPCS) en de Kent Law School.

Deze lezingen zijn gratis en staan open voor alle personen die interesse hebben voor diversiteit en gender.

Programma (in samenwerking met Centre for Research on Culture and Gender)

12u30
Marlies Casier - Seksuele gezondheid internationaal: actuele uitdagingen voor de erkenning van seksuele rechten van Marlies Casier

 

13u30-14u00
Discussie

 

14u00-14u30
Koffiepauze

14u30
Keynote lezing door Srecko Horvat

 

15u15
Respondent Frank Furedi

 

15u30-16u00
Discussie

Dr. Marlies Casier - Seksuele gezondheid internationaal: actuele uitdagingen voor de erkenning van seksuele rechten van Marlies Casier

marliescasier

Zelf kunnen beslissen over je eigen lichaam. Over het al of niet krijgen van kinderen. Een positieve seksualiteitsbeleving, vrij van elke vorm van druk of dwang. Dat is waar seksuele en reproductieve gezondheid en rechten of SRGR in essentie over gaan. Gendergelijkheid vereist deze ‘eigen lijf rechten’. Dat heeft internationaal weerklank gevonden op de VN-conferenties van Caïro (1994) en Beijing (1995), waar het merendeel van de lidstaten zich engageerden voor een op mensenrechten gebaseerde benadering van voortplanting en seksualiteit. Twintig jaar later maken we de balans op. Hoe staan de SRGR in de meeste landen ervoor? Wat is er concreet veranderd in het leven van vrouwen en mannen wereldwijd? Waarom gaan sommige landen verworven vrijheden terugschroeven? Moeten we ons zorgen maken over de toenemende internationale polarisering rond seksualiteit en reproductie? Is de internationale bekommernis voor seksuele rechten contraproductief? Deze lezing gaat in op deze en andere actuele vragen met betrekking tot de promotie van SRGR.

Prof. Dr. Marlies Casier is gastdocente aan de Vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies van de Universiteit Gent en is werkzaam als beleidsmedewerkster bij Sensoa, Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Als beleidsmedewerkster volgt zij het internationaal beleid in verband met seksuele en reproductieve gezondheid en rechten op en adviseert zij het Belgische Ontwikkelings- en Buitenlandsbeleid.

 

Dr. Srecko Horvat - Liefde in tijden van selfies

 

Srecko HorvzatDe Kroatische Filosoof Srecko Horvat geeft op 12 november een lezing over selfies, narcisme en verliefdheid. Hoe wordt de liefde beleefd in een wereld van nieuwe technologische ontwikkelingen?

Hij wordt momenteel omschreven als van de meest toonaangevende filosofen van zijn generatie. Zijn boek: What Does Europe Want? (Columbia University Press, 2014) schreef hij samen met Slavoj Zizek.

Prof. dr. Frank Furedi (University of Kent)

Frank Furedi

Prof. dr. Frank Furedi (Hongarije, Boedapest, 1947) is hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Kent, dwarsdenker en auteur van diverse boeken over imperialisme, rassenrelaties, onderwijs, terrorisme en angst. Hij zou de meest geciteerde socioloog in de Britse pers zijn. read more

 

 

 

 

 

 

Praktische info

12 november 2015

12u30 - 16u00

Raadzaal UFO
Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent

Neem contact op voor alle vragen over toegankelijkheid en/of over extra faciliteiten van deze middaglezing

Inschrijven

 

https://webapps.ugent.be/eventManager/events/thepostconventional

 

Indien het openen van de pagina niet meteen lukt, gebruikt u best een andere browser (vb.: Mozilla Firefox)!