Keuzestress? Vraag het aan SIMON!

Weet je niet goed welke opleiding te kiezen? De SIMON-test zet je op weg.

Wie is die mysterieuze SIMON? Het is geen charmante jongen, wel de afkorting van een gratis online tool: ‘Studievaardigheden- en InteresseMONitor’.

Elk jaar helpt SIMON 17.500 studiekiezers op weg bij het maken van hun studiekeuze. Het overzicht dat je krijgt, is helemaal persoonlijk op jou afgestemd.

Doe de SIMON-test

Hoe werkt SIMON?

Eerst en vooral peilt SIMON in een vijftal minuten naar je interesses: ben je eerder praktisch of kunstzinnig? Sociaal of ondernemend? Met kleurcodes krijg je te zien welke opleidingen het best matchen met wat jou boeit. Het leuke is dat er ook opleidingen tussen kunnen zitten waar je zelf nooit aan dacht of van hoorde: van de Universiteit Gent, maar ook van Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool en Hogeschool West-Vlaanderen (de Associatie Universiteit Gent).

Daarnaast checkt SIMON via competentietests wat je slaagkansen zijn voor een opleiding. Denk aan wiskunde, chemie en begrijpend lezen, maar ook studievaardigheden, motivatie en zelfcontrole. Van de studiekiezers voor wie SIMON een zeer lage slaagkans voorspelt, slaagt effectief maar 5%. Van de studiekiezers voor wie SIMON een hoge slaagkans voorspelt, slaagt 73%. Om de volledige test in te vullen reken je best op een uurtje.

"De testen voor slaagkansen meten de basisvaardigheden die je nodig hebt. Wie niet goed scoort op de wiskundetest zal zo goed als zeker problemen krijgen in een richting met wiskunde.” Lot Fonteyne, beleidsmedewerker studieadvies UGent en ontwikkelaar van de tool

Lees meer over de wetenschap achter SIMON

Persoonlijke score

Na afloop van elke test krijg je een persoonlijke score. Je kunt de score vergelijken met die van andere beginnende studenten. Je krijgt op basis van jouw scores ook een persoonlijke slaagkans voor een aantal opleidingen. Slaagkansen zijn voor alle opleidingen beschikbaar behalve voor geneeskunde, tandheelkunde, wijsbegeerte en moraalwetenschappen.

Eerste hulp bij twijfelaars

Is dat verplicht? Je moet niets, maar SIMON kan je wel helpen om je te oriënteren, een onderbouwde keuze te maken en zo teleurstellingen later in het academiejaar te vermijden.

Je kan de testen meerdere keren opnieuw doen (de eerste keer om je te oriënteren als je totaal nog niet weet wat te doen, later om de knoop door te hakken als je twijfelt tussen een paar opleidingen).

Kies je voor een opleiding aan de UGent, dan krijg je van SIMON ook advies tijdens je studies (om te evalueren of je goed zit of toch beter van opleiding verandert).

Lennert getuigt: “Ik heb er een interessant eerste jaar op zitten én ben voor al mijn vakken geslaagd. Wat ik uit de test leerde, was dus een juiste voorspelling. Misschien was ik zelf ook tot die conclusie gekomen, maar met de hulp van SIMON ging het allemaal wel een pak sneller.”

Doe de SIMON-test