Lezing 'Actuele Filosofie: Kunst, kitsch en schoonheid'

Alumni , Medewerkers , Privépersonen , Studenten
01-03-2022 20:00 tot 17-05-2022 21:30
Auditorium 4 Jaap Kruithof, Blandijnberg 2, 9000 Gent
Prof. dr. Bart Vandenabeele, dr. Louis Schreel & dra. Lina Vekeman (vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap, faculteit Letteren en Wijsbegeerte)
Lina.Vekeman@UGent.be

De Humanities Academie nodigt u in het voorjaar van 2022 graag uit voor de lezingenreeks Actuele Filosofie over het thema Kunst, kitsch en schoonheid.

Eeuwenlang werden kunstwerken beschouwd als voorname uitdrukkingsmiddelen van schoonheid. Minstens sinds de opkomst van de avant-garde in de twintigste eeuw is dit niet langer vanzelfsprekend. Onder meer omwille van sociale en politieke overwegingen verdween schoonheid uit de musea voor moderne en actuele kunst en treft men er tegenwoordig vaker schokkende, afstotelijke en bevreemdende beelden en installaties aan.

Volgens sommigen toont dit aan dat kunstenaars zich eindelijk hebben bevrijd uit het knellende keurslijf van de ‘burgerlijke ideologie’, volgens anderen is de kunst daardoor verzand in het moeras van de lelijkheid en de kitsch, waardoor ze de mens niet langer verheft maar bezoedelt. Toch blijkt schoonheid terug van weggeweest: diverse critici, politici, filosofen en opiniemakers breken een lans voor de universele waarde van schoonheid, pleiten voor een opwaardering van de schoonheid en binden de strijd aan tegen de alomtegenwoordige kitsch.