Happening 'Wetenschapscafé: Fascinerende fungi. De verborgen wereld van schimmels en paddenstoelen'

Voor wie
Alumni , Journalisten , Medewerkers , Privépersonen , Studenten
Wanneer
15-11-2022 van 19:30 tot 22:00
Waar
Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22, 9000 Gent
Voertaal
Nederlands
Door wie
Wetenschapscommunicatie AUGent
Contact
Ineke.Imbo@UGent.be
Website
https://www.wetenschapscafe.be/nl/gent/gent-cat/fascinerende-fungi.htm

Gratis wetenschapscafé over de wondere wereld van de fungi. Met Mieke Verbeken en Danny Haelewaters (UGent). Moderator is Kim Verhaeghe (EOS)

De meeste mensen kennen fungi vooral als populair beleg voor pizza’s. Hen wacht tijdens dit wetenschapscafé een avond vol verrassing en verwondering.

Fungi, of schimmels in het Nederlands, vormen inderdaad champignons en andere paddenstoelen – sommigen toch – maar leiden ook daarnaast een buitengewoon fascinerend bestaan. Ze overleven op de gekste plaatsen (diep onder de grond, in onze lichaamsholten, en zelfs in de ruimte), verteren de gekste dingen (hout, aardolie, …) en hebben geen twee, maar meerdere, soms wel honderden geslachten. Ze werken samen met bomen die ze verbinden met hun soortgenoten, om te communiceren, maar ook om voedingsstoffen uit te wisselen. Ze vormen partnerschappen met algen en bacteriën in de vorm van korstmossen: mini-ecosystemen die zelfs rotsen kunnen verteren en zo pionieren op plaatsen waar geen ander leven mogelijk is.

Ontdek het allemaal op dit wetenschapscafé.