The self-amplifying RNA platform for vaccination and in vivo controllable production of therapeutic proteins

Promovendus/a
Mc Cafferty, Séan
Faculteit
Faculteit Diergeneeskunde
Vakgroep
Vakgroep Veterinaire en Biowetenschappen
Curriculum
Séan Mc Cafferty werd geboren op 6 september 1988. In 2013 behaalde hij het diploma Master of Science in de Biochemie en Biotechnologie aan de universiteit Gent met onderscheiding. In 2014 startte hij zijn doctoraatsonderzoek over het zelfreplicerend RNA platform in het Laboratorium voor Gentherapie aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Deze studie werd mede gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Séan Mc Cafferty is auteur of medeauteur van 14 wetenschappelijke publicaties. Hij nam actief deel aan meerdere nationale en internationale congressen. Naast het begeleiden van een aantal masterthesisstudenten, gaf hij ook meerdere gastlessen rond RNA vaccinatie aan de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent.
Academische graad
Doctor in de diergeneeskundige wetenschappen
Taal proefschrift
Nederlands
Promotor(en)
Prof. dr. Niek Sanders, Faculteit Diergeneeskunde, UGent

Korte beschrijving

Synthetische RNA-gebaseerde therapeutica zijn klaar om een revolutie teweeg te brengen in de biofarmaceutische industrie vanwege hun veiligheidsprofiel en gemakkelijk productieproces. Zelf-replicerend RNA (saRNA) is een bijzonder interessante vorm van eiwitcoderend RNA, die zowel een drastisch verlengde duur van expressie als een hoger expressieniveau vertoont in vergelijking met traditioneel mRNA. Hierdoor kunnen zowel de dosis als de hoeveelheid toedieningen worden verminderd, waardoor de kostprijs verlaagt en de behandeling gemakkelijker wordt. Tegelijkertijd behoudt saRNA veel overeenkomsten met traditioneel synthetisch gemodificeerd mRNA, zoals een gemakkelijke productie door in vitro transcriptie (IVT) en efficiënte intracellulaire afgifte met vergelijkbare methoden. Hoewel de effectiviteit van genetische vaccinatie met saRNA aan zeer lage dosissen reeds werd aangetoond, is er nog veel niet-gerealiseerd potentieel in het gebruik van saRNA voor expressie van therapeutische eiwitten.

Praktisch

Datum
Donderdag 27 oktober 2022, 17:00
Locatie
Diergeneeskunde Hoogbouw, Salisburylaan 133, 9820 Merelbeke

Indien u de receptie wenst bij te wonen, gelieve in te schrijven vóór 22 oktober 2022 per émail (sean.mccafferty@ugent.be). Na de verdediging volgt een korte receptie te Salons Roskam – Roskamstraat 38, 9820 Merelbeke.