Towards Plasma-Assisted Deposition of New Antibacterial Coatings for Medical Implants

Promovendus/a
Egghe, Tim
Faculteit
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Vakgroep
Vakgroep Toegepaste Fysica
Curriculum
Master of Biomedical Engineering, Universiteit Gent, 2017
Academische graad
Doctor in de ingenieurswetenschappen: toegepaste natuurkunde
Taal proefschrift
Engels
Vertaling titel
Ontwikkeling van plasma-geassisteerde depositie van nieuwe antibacteriële coatings voor medische implantaten
Promotor(en)
prof. Nathalie De Geyter, vakgroep Toegepaste Fysica - prof. Richard Hoogenboom, vakgroep Organische en Macromoleculaire Chemie - prof. Ingeborg Dhooge, vakgroep Hoofd en Huid
Examencommissie
voorzitter prof. Filip De Turck (academisch secretaris) - prof. Nathalie De Geyter (vakgroep Toegepaste Fysica) - prof. Ingeborg Dhooge (vakgroep Hoofd en Huid) - prof. Richard Hoogenboom (vakgroep Organische en Macromoleculaire Chemie) - prof. Ondrej Kylian (Charles University, Tsjechië) - prof. Christophe Leys (vakgroep Toegepaste Fysica) - dr. Fabio Palumbo (Istituto di Nanotecnologia Consiglio Nazionale delle Ricerche, Italië) - prof. Rony Snyders (Université de Mons) - prof. Sandra Van Vlierberghe (vakgroep Organische en Macromoleculaire Chemie)

Korte beschrijving

Medische implantaten verbeteren het leven van heel wat patiënten, maar een significant deel loopt een implantaat-gerelateerde infectie op. Deze infecties zijn moeilijk om te behandelen, aangezien de bacteriën zich kunnen nestelen in een zogenoemde biofilm, een kolonie die moeilijk weg te krijgen is met antibiotica. Om biofilm-vorming te voorkomen wordt er onderzoek gedaan naar antibacteriële coatings, een laagje dat op het implantaat kan aangebracht worden en daardoor infecties kan voorkomen. Tegenwoordig focust het onderzoek rond antibacteriële coatings op een aantal trends. Eén daarvan is het ontwikkelen van coating-technieken die substraat-onafhankelijk zijn, en dus op (bijna) alle implantaten kunnen aangebracht worden. Plasma polymerisatie is één van de breed toepasbare technieken die vaak onderzocht worden voor het ontwikkelen van antibacteriële coatings. Deze techniek brengt een precursor, een bepaalde organisch molecule, in een plasma, de vierde aggregatietoestand, wat leidt tot het afzetten van coatings met een aantal bijzondere eigenschappen. In deze thesis wordt plasma polymerisatie gebruikt om 2 verschillende “antifouling” coatings, lagen die bacteriën kunnen afstoten waardoor ze geen biofilm kunnen maken, af te zetten. Daarnaast wordt in een derde deel van het onderzoek een plasma polymeer gemodificeerd na depositie, wat in de toekomst kan leiden tot het ontwikkelen van nieuwe antibacteriële coatings.

Praktisch

Datum
Maandag 30 mei 2022, 16:00
Locatie
auditorium K Johannes Kepler, eerste verdieping, Jozef Plateaustraat 22, 9000 Gent
Livestream
Volg online

Meer info

Contact
doctoraat.ea@ugent.be