Van Eyck. Een optische revolutie wint prestigieuze Apollo Award voor ‘Exhibition of the Year’

(24-11-2020) Het Britse kunsttijdschrift Apollo heeft de tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie, die dit voorjaar te zien was in het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK), uitgeroepen tot ‘Exhibition of the Year’.

 In de eindselectie bevond het Gentse museum zich in bijzonder goed gezelschap, naast andere grote spelers zoals het Musée du Louvre, Parijs en het Metropolitan Museum of Art, New York. 

Van Eyck. Een optische revolutie was de grootse Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. Wereldwijd zijn er slechts een twintigtal schilderijen en tekeningen van Jan van Eyck (ca. 1390-1441) bewaard en meer dan de helft daarvan waren in het MSK te bewonderen. De tentoonstelling was gepland van 1 februari tot en met 30 april 2020, maar moest vroegtijdig de deuren sluiten op 13 maart omwille van de wereldwijde coronacrisis. Tot aan de sluiting, halverwege de tentoonstelling, waren er al 270.909 tickets verkocht.127.338 bezoekers kwamen tijdens die zes weken over de vloer.

UGent'ers en Van Eyck

Ook heel wat UGent’ers droegen bij aan nieuwe inzichten over het Lam Gods. Ook aan hen proficiat! We gaven in het voorjaar een inkijk in deze inzichten via vier vakgebieden. Heb je de artikels hierover gemist? Geen probleem!

  • UGent'ers en Van Eyck: filosofie, ethiek en religie
  • UGent'ers en Van Eyck: kunstwetenschappen en sociale geschiedenis
  • UGent'ers en Van Eyck: ingenieurswetenschappen 
  • UGent'ers en Van Eyck: archeometrie
TIP! 
Julie Van Bogaert (vakgroep Geschiedenis), maakster van de UGent-geschiedenispodcast Geheugenissen, heeft een episode gewijd aan Van Eyck, in gesprek met UGent-professoren (en curatoren) Jan Dumolyn en Maximiliaan Martens. De aflevering “Het genie Van Eyck: de code gekraakt” is een van de beste stukken die er te vinden zijn in het Nederlands.  

Internationale erkenning

De tentoonstelling werd uitgebreid geroemd in de internationale pers. The Guardian noemde de tentoonstelling ‘mesmerising’ en gaf 5 sterren. The New York Times verwees naar deze ‘once in a lifetime exhibition’ als ‘the real thing’ en The Wall Street Journal omschreef de tentoonstelling als ‘sublime’. Ook de Nederlandse Volkskrant sprak vol lof over een ‘onovertrefbare expositie’.

Door de wereldwijde coronacrisis sloot de Van Eyck-tentoonstelling helaas onvoorzien de deuren. Om jaren voorbereidend werk niet verloren te laten gaan en tegemoet te komen aan de duizenden tickethouders die klaarstonden voor hun bezoek, ontwikkelde het MSK samen met Visit Flanders een volledige online 360° tour door de Van Eyck-zalen. Zo krijgt iedereen de kans om de Van Eyck-ervaring te (her)beleven en is de blijvende erfenis van de grootste Van Eyck-expo ooit gegarandeerd.

Virtuele 360° tour

Meer info

Persdossier en zaalzichten 

Soetkin Bruneel, pers en communicatie MSK

M +32(0)476 60 08 96
Soetkin.Bruneel@stad.gent