UGent genomineerd voor de Fair ICT Awards 2020

(03-12-2020) De Fair ICT Awards 2020 worden uitgereikd door Fair ICT Flanders. Martijn Dekeere van DICT legt uit waartoe we ons engageerden.

De UGent is genomineerd voor de Fair ICT Awards 2020 door Fair ICT Flanders voor haar werk in het kader van Transitie UGent.  De UGent bundelde de krachten van experten, beleidsmedewerkers en geëngageerde UGent’ers om samen te zoeken naar mogelijkheden om de ICT-toestellen van de UGent te verduurzamen, de levensduur ervan te verlengen en de collectieratio van e-waste te hogen.

Er werd al een eerste belangrijk resultaat geboekt. Onder leiding van de Directie ICT koos de UGent met een nieuwe raamcontract voor PC’s en laptops voor Dell-toestellen met een TCO Certified label. TCO Certified is een internationaal label voor IT-producten en garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen. TCO certificatie is het beste beschikbare label, maar het is niet volledig waterdicht. Daarom is het ook belangrijk dat wij blijvend in dialoog staan met de nieuwe leverancier Dell om de risico’s op mensenrechtenschendingen in kaart te brengen en te werken aan verbetering. Ook bij volgende aanbestedingen van IT-toestellen en -infrastructuur willen we zo te werk gaan.

Op 15 december rijkt Fair ICT Flanders de prijs uit, het is dus nog even wachten op het uiteindelijk resultaat. Bekijk alvast het volgende filmpje waarin Martijn De Keere van DICT uitlegt hoe de UGent zich inzet voor faire en circulaire ICT: