Nieuwe street art op campus Sterre voor 60ste verjaardag Amnesty International

(02-12-2021) De UGent doneerde een muur van campus Sterre aan een street art project van Kitsune Jolene om de 60ste verjaardag van Amnesty International te vieren.

Dit jaar blaast de mensenrechtenbeweging Amnesty International zestig kaarsjes uit. Om deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, onthulde Amnesty International regio Gent samen met de UGent op woensdag 1 december nieuwe street art op Campus Sterre, op een muur aan de Galglaan.

Met dit bijzonder kunstwerk verwijst Kitsune Jolene via de figuur van een student naar zowel Amnesty International als de UGent. De student studeert, de street art is te gast op de campus Sterre. De student schrijft een brief, de kaars en de gele omslag refereren naar hét handelsmerk van Amnesty: brieven kunnen mensen vrij schrijven, de kaars als symbool van hoop.

De locatie van het werk aan de UGent is niet toevallig. Kort na de opstart van Amnesty International in 1961 is de eerste studentengroep Amnesty International UGent opgericht en zijn in het kielzog diverse lokale groepen in Gent ontstaan, nu gecoördineerd door Amnesty International regio Gent.

Bovendien zijn mensenrechten een belangrijk thema aan de UGent. De universiteit ontwikkelde diverse initiatieven die mensenrechten bevorderen en ondersteunen. Prominent hierbij is het onderzoeksconsortium ‘Human Rights Research Network’, dat interdisciplinair onderzoek naar mensenrechten voert en stimuleert. Andere initiatieven zijn de Amnesty Leerstoel aan de UGent, die jaarlijks iemand eert omwille van een bijzondere bijdrage in het domein van de mensenrechten, het universiteitsbreed keuzevak ‘mensenrechten: multidisciplinaire perspectieven’ en een jaarlijkse Mensenrechtenweek.