Logopedist Cassandra Alighieri wint de publieksprijs Eos Pipet 2021

(29-09-2021) Logopedist en onderzoeker Cassandra Alighieri (Vakgroep Revalidatiewetenschappen) ging na welke behandeling de spraak en articulatie van kinderen met een schisis snel verbetert, en wint hiermee de publieksprijs Eos Pipet 2021.

Een schisis is een gezichtsafwijking waarbij baby’s worden geboren met een spleet in de lip, het kaakbeen of het verhemelte. Later kampen zij vaak jarenlang met spraakproblemen, ook na een operatie.

In haar onderzoek ging Cassandra Alighieri na welke behandeling de spraak en articulatie van kinderen met een schisis op een zo kort mogelijke tijd verbeterde. Ze nam twee technieken onder de loep. De eerste vertrekt vanuit de motorische aspecten van de spraak. Deze techniek geldt vandaag als de standaardbehandeling. De tweede kijkt niet naar motorische problemen, maar naar foutief aangeleerde taalregels.

Na tests bij verschillende groepen kinderen ontdekte Alighieri dat kinderen veel meer zijn gebaat bij die tweede behandeling, en niet bij de standaardtechniek. Ze voerde de tests ook uit bij een groep Oegandese kinderen en kwam tot dezelfde resultaten. De therapie werkt dus taaloverschrijdend.

Alighieri ontvangt een werk van beeldend kunstenaar Athar Jaber, lid van de Jonge Academie.