Francqui-Leerstoel 2020-2021 aan de VUB voor professor Leo Storme

(22-03-2021) De Francqui Stichting heeft de Francqui-Leerstoel 2020-2021 aan de VUB toegekend aan professor Leo Storme. Op 19 april vindt de inaugurale les plaats.

Professor Leo Storme staat bekend om zijn onderzoek op het gebied van eindige meetkunde en coderingstheorie. Zijn onderzoek is gericht op geometrische structuren die teruggevonden kunnen worden in eindige geometrieën.

Een gemeenschappelijke noemer in de studie van deze objecten is het begrip stabiliteit. Bij het bestuderen van combinatorische structuren is een van de fundamentele vragen vaak hoeveel een structuur kan worden veranderd zonder zijn karakteristieke eigenschappen te verliezen. Het veld van de eindige geometrie is op natuurlijke wijze verweven met de coderingstheorie.

Professor Storme was eerder laureaat van de tweejaarlijkse wiskundeprijs (1992) en de Frans Van Cauwelaertprijs (2001) van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Sinds 2006 is hij gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent en in datzelfde jaar was hij Fellow van de Alexander von Humboldt Foundation.

De Francqui Stichting kende deze leerstoel toe op 20 oktober 2020. Deze Francqui-Leerstoel bestaat uit een inaugurale les, gepland op maandag 19 april 2021, om 18u, en uit 12 college-uren. De inaugurale les, getiteld 'Finite geometry: pure mathematics close to practical applications', is te volgen via de website van de VUB.

Zowel de inaugurale les als de erop volgende lessen zullen online gegeven worden, en zijn open voor iedereen. In de lessen zal professor Storme ingaan op zijn onderzoeksgebied.