‘Dry needling’ in de lift, maar wettelijk kader ontbreekt

(12-11-2020) Steeds meer Belgische kinesitherapeuten passen 'dry needling' toe, waarbij gespannen spieren behandeld worden met een naald. Maar daar is geen wettelijk kader voor.

Uit een grootschalige bevraging door onderzoekers van de vakgroep Revalidatiewetenschappen van de UGent blijkt dat steeds meer Belgische kinesitherapeuten de techniek van dry needling gebruiken. Dit is een techniek waarbij een gespannen spier wordt behandeld met een naald.

Uit de enquête blijkt in ieder geval dat dry needling in de lift zit.  Maar liefst 65.6% van de bevraagde therapeuten gaf aan dry needling ooit te hebben toegepast. De ondervraagde kinesitherapeuten gaven aan dat dry needling vooral aangewezen is bij hoofdpijn, overbelasting letsels, pijn ter hoogte van de kaak, nek en lage rug.

In hoeverre de techniek daadwerkelijk werkt, daarover spreken de onderzoekers zich niet uit. Om tot meer definitieve conclusies te komen is meer grootschalig onderzoek vereist.

Dry needling bevindt zich momenteel in de grijze zone. Afgestudeerde kinesitherapeuten en artsen kunnen bijscholingen volgen om de techniek aan te leren en kunnen hiervoor ook een verzekering aangaan om dry needling toe te passen, maar  een wettelijk kader ontbreekt.

In tegenstelling tot landen zoals Nederland, Frakrijk en Italië, is dry needling in ons land niet opgenomen in de wet op de uitoefening van de kinesitherapie. Volgens de onderzoekers is er dan ook dringend nood aan een wettelijk kader.

Info

Meer informatie over de enquête

Prof. Barbara Cagnie
Vakgroep Revalidatiewetenschappen
barbara.cagnie@ugent.be

dr. Robby De Pauw
robby.depauw@ugent.be

dr. Kayleigh De Meulemeester