Prof en alumnus werken samen aan vaccin tegen het coronavirus

(02-04-2020) Het onderzoeksteam van prof. Sanders werkt in samenwerking met biotechbedrijf Ziphius Therapeutics aan een vaccin tegen het coronavirus.

Begin januari maakten Chinese wetenschappers de genetische code van SARS-Cov-2 openbaar, beter bekend als het coronavirus. Sindsdien werken wetenschappers wereldwijd aan de ontwikkeling van een vaccin. Een van de mogelijke methodes om het coronavirus te bestrijden is een vaccin gebaseerd op mRNA-technologie. Die gebruikt de genetische code van het virus om lichaamscellen eiwitten te laten aanmaken. Op hun beurt vormen de lichaamscellen antistoffen om een immuunrespons uit te lokken.

Deze mRNA-technologie wordt onder andere gebruikt door Ziphius Therapeutics, een Vlaams biotechbedrijf dat in 2019 werd opgericht door CEO Chris Cardon. Cardon studeerde af aan de UGent als apotheker in 1993. Na zijn studies aan de UGent behaalde hij zijn MBA aan de Vlerick Business School. Hij lanceerde onder andere Mooss Pharma, dat hij later verkocht aan Omega Pharma. Ook zijn tweede bedrijf, Ecuphar, dat inmiddels is samengegaan met Animalcare, werd een schot in de roos.

Bij de ontwikkeling van het vaccin tegen het coronavirus is er ook een belangrijke rol weggelegd voor het onderzoeksteam van professor Niek Sanders van het Laboratorium voor Gentherapie (faculteit Diergeneeskunde). Zij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling en preklinische evaluatie van mRNA-therapeutica, inclusief mRNA-vaccins. Zo ontwikkelden zij recent nog een kandidaat-vaccin tegen het zikavirus. Samen met Ziphius Therapeutics werkt het onderzoeksteam aan mRNA-vaccins tegen SARS-Cov-2 die ze preklinisch testen in muizen. Als dat succesvol afloopt, is het aan andere farmabedrijven om het onderzoek verder te zetten.