Twee broers ontwikkelen alternatief beademingstoestel

(08-06-2020) Het Corona-virus eist niet alleen het maximum van alle zorgpersoneel, maar ook van de beschikbare zorginfrastructuur, zo ook beademingstoestellen.

“Voor de zwaarst getroffen coronapatiënten betekent zo’n toestel immers het verschil tussen leven of dood”, zegt Jan Herregodts, arts in opleiding aan de UGent. De productie van complexe beademingstoestellen duurt echter te lang om te kunnen beantwoorden aan de acute vraag, en kan dus een impact hebben op het aantal sterftegevallen. Om dit tekort aan materiaal in te vullen ontwikkelde Jan samen met zijn broer Stijn, doctorandus robotchirurgie aan de UGent, in ijltempo een alternatief beademingstoestel.

 Ze focusten zich daarbij op de essentiële functies die nodig zijn om de ademhaling van een coronapatiënt te ondersteunen of, indien nodig, de beademing volledig over te nemen. Om op korte termijn het toestel op grote schaal te kunnen produceren, maken ze gebruik van materialen en componenten die op dit moment ook in niet-medische industrieën voldoende beschikbaar zijn. Het eerste prototype werd intussen succesvol getest.

“Op dit moment wordt het ontwerp geoptimaliseerd om serieproductie mogelijk te maken”, aldus de broers Herregodts. Financiering en productiecapaciteit zijn de grootste knelpunten om op korte tijd een eerste reeks toestellen te vervaardigen en zo snel mogelijk aan de groeiende vraag te voldoen. Verschillende gespecialiseerde spelers reageerden alvast enthousiast om mee te werken, en ook de UGent maakte in sneltempo financiering vrij voor de verdere ontwikkeling van deze apparatuur.

Meer info