Data-Date: Algoritmes in het onderwijs

15-03-2022 van 16:00 tot 18:00
De Krook, Miriam Makebaplein 1 9000 Gent
Ralf de Wolf

In de Data-Date geven we ook een overzicht van de resultaten van ons survey onderzoek waarin we 1014 ouders en 332 leerlingen hebben bevraagd over deze materie.

De algoritmisering van de samenleving dendert voort en heeft nu ook een impact op het onderwijs. Zo zijn er slimme studiebegeleidingssystemen (vb. Claned in Finland) of hulpsystemen voor leerkrachten om de sterktes en de zwaktes van een klas in te schatten (vb. Teacher Advisor in de Verenigde Staten). Ook in Vlaanderen worden er nieuwe systemen uitgetest.

In hoeverre vinden we deze evolutie gepast? Welke data zou mogen aangewend worden om deze systemen te voeden? En wat zijn de percepties, meningen en attitudes van leerlingen, ouders en anderen betrokkenen die de gevolgen van deze data-gedreven toepassingen zullen ervaren? Deze en andere vragen zullen experts in deze Data-Date behandelen.

Hoewel het event in principe live doorgaat in Gent, kan je het ook online bijwonen - dit kan je aanduiden bij reservatie.

Keynote speakers

• Prof. dr. Ralf De Wolf (professor Nieuwe Media Studies, Ugent, imec-mict)
  • Marijn Martens (PhD-onderzoeker, UGent, imec-mict)
  • Jan Schuer (oprichter en CEO van Smartschool)