Toekomstige studenten

Waarom Toegepaste Taalkunde?

Kiezen voor de bachelor in de toegepaste taalkunde doe je als je talent hebt voor talen, en als je dit talent via praktijkgericht academisch onderwijs wil omzetten in vaardigheden die relevant zijn voor de meertalige arbeidsmarkt. Als je vloeiend en professioneel wil leren communiceren, vertalen of tolken in drie talen.

Toegepaste Taalkunde doe je omdat je weet dat talen tellen.
 • Je leert vloeiend en professioneel communiceren in je moedertaal en 2 vreemde talen. Voor je vreemde talen combineer je Frans, Engels en Duits onderling of je kiest voor Frans, Engels of Duits in combinatie met Spaans, Italiaans, Russisch of Turks (uniek in Vlaanderen!).
 • Je verrijkt je algemene kennis via vakken zoals ‘Inleiding tot het recht’, ‘Inleiding tot de economie’, ‘Inleiding tot de wereldgeschiedenis’ of ‘Taalnormering van het Nederlands’.
 • Je krijgt de kans om in de derde bachelor een semester in het buitenland te studeren, wat een ware boost is voor je taal-en cultuurkennis.
 • Je doet kennis op van taal-en vertaaltechnologie en digitale communicatie.
 • Je volgt onderwijs dat op de inzichten van wetenschappelijk onderzoek gebaseerd is en je krijgt ook de kans om zelf onderzoek te verrichten binnen één van onze sterke onderzoeksgroepen. Tolk- en vertaalwetenschap, vreemdetaalverwerving en taaltechnologie zijn enkele van de onderzoeksdomeinen waar in de vakgroep onderzoek naar gedaan wordt.
 • Je doet praktijkervaring op via een professionele stage.
 • Na je bachelor kies je voor één van de drie domeinmasters: vertalen, tolken of meertalige communicatie of voor de educatieve master als je een carrière als lesgever beoogt.
 • Je hebt de mogelijkheid om in de master een derde vreemde taal (Engels, Frans en Duits) op te frissen.

Infomomenten

 • Op zaterdag 12 maart 2022 organiseert onze faculteit Letteren en Wijsbegeerte een infomoment voor alle opleidingen. Toegepaste Taalkunde is er uiteraard ook vertegenwoordigd met heel wat infostands.
 • Op zaterdag 23 april 2022 ben je van harte welkom op de eigen campus Mercator voor de infodag Toegepaste Taalkunde. OP het programma: boeiende proeflessen, rondleidingen en persoonlijke gesprekken met lesgevers.
 • Op dinsdag 6 september 2022 is er nog een laatste infomoment op de eigen campus Mercator.

Inschrijven voor deze infomomenten kan vanaf 12 januari 2022.

Opgelet: Toegepaste taalkunde staat bijna helemaal onderaan de lijst.

Open Lessen

In de herfst- en krokusvakantie organiseren we opnieuw Open Lessen. Lessen van het eerste bachelorjaar staan open voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Je krijgt er een voorproefje van een echte les en je maakt kennis met de inhoud van een aantal vakken. De inschrijvingen voor de Open Lessen van de krokusvakantie gaan van start op 16 februari.

SID-ins

Het Departement Onderwijs en de Centra voor Leerlingbegeleiding (CLB) organiseren tijdens de eerste maanden van het jaar in elke Vlaamse provincie een SID-in beurs. SID-in staat voor Studie Informatie Dagen. Het opzet van de SID-ins is om de laatstejaars secundair onderwijs kennis te laten maken met de studiemogelijkheden na het secundair onderwijs en hen zo te ondersteunen in hun studiekeuze(proces). De fysieke SID-in editie 2022 werd helaas geannuleerd.

Je krijgt wel de kans om al je vragen via chatsessies te stellen op woensdag 16 februari 2022, zaterdag 19 februari 2022 en woensdag 23 februari 2022.

Op woensdagvoormiddag zullen scholen de kans hebben met hun leerlingen de sessies te bezoeken. Op woensdagnamiddag en op zaterdag staan de chatsessies open voor individuele leerlingen en hun ouders.

Inschrijven is niet nodig. Meer concrete informatie en de links om deel te nemen volgen.

Cursuscruisen

Volg ons, letterlijk dan…

Zit je in het laatste jaar secundair onderwijs en denk je erover om talen te gaan studeren? Wil je graag eens een (halve) dag uit het leven van een student Toegepaste Taalkunde meevolgen? Dat kan! Contacteer kimberley.callens@ugent.be.

We brengen je in contact met één van onze studenten, die samen met jou een concreet programma uitwerkt voor een (halve) dag naar keuze. Ook lessen uit de hogere jaren kunnen meegevolgd worden. Neem alvast een kijkje in ons programma en ontdek de verschillende vakken. Het tweede semester start op 14/2 en loopt tot 20/5.

Ben je nog niet zo bekend met Gent? No worries, onze studenten kunnen je ook aan het station afhalen en de weg naar de campus samen afleggen.

Interesse? Mail maar en graag tot heel gauw!

Brochure

In deze brochure vind je alle uitleg over de opleiding Toegepaste Taalkunde. Download het pdf-document door op de afbeelding te klikken.

Brochure

Veelgestelde vragen

Heel wat van je vragen zullen beantwoord worden in de bovenstaande brochure. Heb je een vraag nog niet beantwoord gezien, neem dan zeker een kijkje bij onze veelgestelde vragen.

Videogetuigenissen

Onze studenten en alumni leggen graag aan je uit wat het betekent om te kiezen voor een opleiding Toegepaste taalkunde.
Bekijk hun videogetuigenissen:

VTC-alumnikrant

In onze alumnikrant geven we een overzicht van de vaak veelzijdige jobprofielen van onze afgestudeerden. In enkele interviews kom je meer te weten over het boeiende traject van enkele alumni na afstuderen. Meteen wordt duidelijk dat je met een talendiploma heel wat verschillende jobs in zeer uiteenlopende sectoren kan uitoefenen.

Alumnikrant 2021-22

Rondleiding op de campus

  Je kan met onze studenten op virtueel bezoek door de campus Mercator.

  Starten in het 2e semester

  Voor alle bacheloropleidingen aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte is het mogelijk om te starten in het tweede semester.

  Ben je een late beslisser of heb je een verkeerde studiekeuze gemaakt? Denk je na de eerste examenresultaten dat een andere opleiding toch beter bij je past? Dan kan het een goed idee zijn om niet te wachten tot de start van een nieuw academiejaar, maar al een (andere) opleiding te beginnen in het tweede semester. Je ontdekt op die manier al vroeg(er) of de opleiding een goede keuze is en je kan je leerkrediet nog deels recupereren als je tijdig heroriënteert. 

  Contacteer trajectbegeleider Anne Verwaeren als je de mogelijkheden wil bespreken.

  Alle info hier.

  Honoursaanbod voor leerlingen secundair

  Als laatstejaars in het secundair onderwijs ben je vast benieuwd hoe het onderwijs aan de universiteit eruit ziet. Misschien heb je wel ruimte over om nog tijdens je zesde jaar al een vak aan de universiteit op te nemen? Dat kan!

  Meer weten?