Inschrijven: Nederlands voor anderstaligen

Cursus volzet? Neem dan contact op met het UCT.

Stap voor stap inschrijven

Stap voor stap inschrijven voor een cursus Nederlands  (update 22-01-2021)

Inleiding

Voor de dagcursussen en de algemene oriëntatietest kan u tot 2 dagen voor de start van de cursus online inschrijven. 
Schrijft u laat in (2 weken voor de start van de cursus of nog later), dan stuurt u ten laatste één werkdag na inschrijving een betaalbewijs betaalbewijs.uct@ugent.be

 

 1. U heeft pas een plaats in de cursus als het volledige cursusgeld is betaald. Het UCT had graag de betaling twee weken voor de start van de cursus ontvangen.
 2. U kunt zich al inschrijven voor een vervolgcursus voor het einde van uw huidige cursus. U bent immers niet automatisch ingeschreven voor een vervolgcursus. Indien u niet geslaagd bent voor de eindtest kan u deelnemen aan de verplichte oriëntatietest of kosteloos uw inschrijving voor het volgende niveau annuleren.

Mag ik een cursus volgen aan het UCT?

Ja, als u middelbaar onderwijs heeft gevolgd of in uw laatste jaar middelbaar onderwijs zit. Bovendien moet u voor het beginnersniveau Nederlands voor anderstaligen een basiskennis Engels of Frans hebben.

Sommige cursussen (bijvoorbeeld Nederlands voor uitwisselingsstudenten) zijn echter voor specifieke doelgroepen voorbehouden.

U kan maximum drie keer inschrijven voor eenzelfde cursus.

Hoe schrijf ik mij in?

U schrijft zich in via deze website.

Voor welk niveau schrijf ik me in?

  1. Ik ken nog geen Nederlands.

   U schrijft u in voor ‘Nederlands voor Anderstaligen niveau 1’.

  2. Ik ken al Nederlands maar heb nog nooit les gevolgd aan het UCT.

    1. Ik wil een intensieve dagcursus volgen.

     U legt een algemene instaptest af, die op afspraak wordt afgenomen. U vult eerst het inschrijvingsformulier in. We nemen dan contact met u op om een datum vast te leggen. We schrijven u in en sturen u een factuur van 50 euro. Deze kosten worden nadien van uw cursusgeld afgetrokken als u inschrijft voor een cursus.

     U krijgt na de test onmiddellijk uw resultaat, waarna wij u dan ook in het juiste niveau inschrijven. Het resultaat van deze test is bindend. Scoort u hoger dan het instapniveau voor niveau 5, dan zullen we u vragen om ook de specifieke instaptest voor niveau 6 (de ITNA) af te leggen. Let wel: deze instaptest vindt niet op dezelfde dag plaats als de algemene instaptest.

    2. Ik wil een avondcursus volgen.

     U schrijft in voor het niveau dat volgens u het best bij u past. Het UCT schrijft u dan ook automatisch in voor de algemene oriëntatietest op zaterdagvoormiddag. U vindt de datum van deze test onder de kolom OT op de cursusbeschrijving van de avondcursus die u zult volgen.

   1. Ik ben geslaagd voor de eindtest.
    U bent geslaagd als u 10/20 op uw eindtest hebt behaald.
    U schrijft best lang genoeg vooraf in omdat de plaatsen beperkt zijn. U wacht dus niet het resultaat van uw eindtest af.
   2. Ik ben niet geslaagd voor de eindtest.
    1. Als u 5/20 of minder hebt behaald, raadt het UCT u aan om een minder intensief traject te volgen. U kan gedurende zes maanden geen cursussen meer aan het UCT volgen.
    2. U hebt 6, 7, 8 of 9/20 behaald.
     U kan het niveau waarvoor u niet bent geslaagd, herhalen. U kan ook inschrijven voor de vervolgcursus, minstens drie weken thuis studeren en de oriëntatietest van de vervolgcursus afleggen. U bent geslaagd als u 10/20 hebt behaald. Als u 5/20 of minder heeft behaald, raadt het UCT u aan om een minder intensief traject te volgen. U kan gedurende zes maanden geen cursussen meer aan het UCT volgen.
  3. Ik heb meer dan één jaar geleden les gevolgd aan het UCT.

   Zie punt 2.

  Tot wanneer kan ik inschrijven?

  U kunt inschrijven zolang er nog effectieve plaatsen zijn. Om zeker te zijn van een plaats schrijft u dus best zo snel mogelijk in.

  Voorbereidend Jaar Nederlands

  Lees onze flyer Voorbereidend Jaar Nederlands met meer informatie over de specifieke inschrijfmodaliteiten.