Onderwijs

Kiezen voor geschiedenis

Waarom kies je voor Geschiedenis? Wat is het leukst aan de studie? Welke opdrachten krijg je doorheen de opleiding? Waarin verschilt het academisch hoger onderwijs van het secundair onderwijs en hoe zit dat met die bachelor- en masterproef?

Ontdek hieronder het verhaal van onze studenten.

 

Ben je benieuwd naar de troeven van de opleiding Geschiedenis? Wat maakt de opleiding zo boeiend? Moet je bepaalde voorkennis hebben als je de opleiding wil volgen? Over welke kwaliteiten, interesses moet je beschikken? Welke carrièremogelijkheden zijn er?

Onze proffen leggen het graag aan je uit.

Wil je meer weten? Raadpleeg de studiekiezer of kom langs op een van onze infomomenten.

Bachelor

In de driejarige Bacheloropleiding krijg je een brede vorming. Je maakt je allerlei technieken en redeneervaardigheden eigen en ontwikkelt een onderzoeksattitude. Wanneer je afstudeert als Bachelor in de Geschiedenis beschik je over een goede kennis van niet alleen de historische perioden, maar ook van de humane en sociale wetenschappen. Je hebt kritisch inzicht in maatschappelijke processen en structuren en hebt geleerd een wetenschappelijke en dus kritische houding aan te nemen tegenover het verleden en het heden. Als Bachelor in de geschiedenis leer je historisch onderzoek uit te voeren en de resultaten van dat onderzoek zowel schriftelijk als mondeling voor te stellen aan een breed publiek. Dit stelt je in staat deel te nemen aan maatschappelijke debatten. Bovendien kun je, via de minor, terugvallen op een grondige introductie in een andere humane of sociale wetenschap.

Minor in de geschiedenis

Studenten kunnen binnen een andere opleiding kiezen voor een minor in de Geschiedenis. Dit minortraject biedt je bovendien de kans als Bachelor uit een andere richting via een verkort traject in te stromen in de Masteropleiding Geschiedenis.

Master

In de Masteropleiding krijg je de kans je te specialiseren in één periode en/of thema, waarover je een eindverhandeling (of "scriptie") schrijft.  Als Master in de Geschiedenis ben je dus in staat zelfstandig wetenschappelijk onderzoek in de geschiedenis te verrichten; je kan een probleemstelling formuleren en de onderzoeksresultaten in een correcte en vlot leesbare taal neer te schrijven. Daarnaast ben je vertrouwd met vaktechnische en themaspecifieke vaardigheden en weet je in te spelen op maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen.

We hebben een scriptiedatabank aangelegd met alle eindverhandelingen geproduceerd aan de vakgroep Geschiedenis, vanaf 1891 tot vandaag, meestal met een pdf erbij.

Doctoreren

Heb je na je masterproef de smaak van het historisch onderzoek te pakken? Dan is doctoreren misschien iets voor jou. Een chronologisch overzicht van alle succesvolle doctoraatsverdedigingen aan onze vakgroep vind je via deze link naar de academische bibliografie van de UGent.