De waterlandschappen van Turpan, China (2015-heden)

Archeologie en landschap van de irrigatiesystemen in Turpan, doctoraatsonderzoek Sophie Barbaix

Eeuwenoude rrigatiesystemen in Turpan (Xinjiang, China)Het leven en de landbouw in het aride Turpan-bekken in het noordwesten van China in de autonome regio Xinjiang, wordt gedirigeerd door de beschikbaarheid aan water. Gezien de enorme droogte in de regio en de extreme temperaturen doorheen het jaar, is de bevolking bijna volledig afhankelijk van irrigatie.

Doorheen de tijd zijn er in Turpan verschillende irrigatiesystemen in gebruik genomen. Deze hebben hun sporen nagelaten doorheen het landschap. Het meest typerende systeem zijn de karez. Deze tunnels worden gebouwd met behulp van opeenvolgende schachten en transporteren het water ondergronds van de hogere delen van het landschap tot de lager gelegen regio's. Het voordeel hierbij is dat het water vrijwel niet verdampt.

Velen van deze systemen zijn echter in verval en worden bedreigd door moderne ontwikkelingen. Het is dan ook het uitgelegen moment om het water en karez-systeem te onderzoeken vanuit een landschapskundig perspectief doorheen de geschiedenis. Door gebruik te maken van veldonderzoek en satellietbeelden worden data verzameld en verwerkt. Door het gebruik van interdisciplinaire technieken kan zo het waterlandschap gereconstrueerd worden.

 Eeuwenoude rrigatiesystemen in Turpan (Xinjiang, China)  Eeuwenoude rrigatiesystemen in Turpan (Xinjiang, China)

Het onderzoek is een samenwerking met het Xinjiang Institute of Ecology and Geography en wordt ondersteund door een 'CAS-TWAS president's fellowship' van de University of the Chinese Academy of Science.

Contact

Prof. dr. Jean Bourgeois

Sophie Barbaix

Taal herkennenAfrikaansAlbaneesAmharischArabischArmeensAzerbeidzjaansBaskischBengaalsBirmaansBosnischBulgaarsCatalaansCebuanoChichewaChinees tradChinees verCorsicaansDeensDuitsEngelsEsperantoEstsFinsFransFriesGalicischGeorgischGrieksGujaratiHaïtiaans CreoolsHausaHawaïaansHebreeuwsHindiHmongHongaarsIersIgboIJslandsIndonesischItaliaansJapansJavaansJiddischKannadaKazachsKhmerKirgizischKoerdischKoreaansKroatischLaoLatijnLetsLitouwsLuxemburgsMacedonischMalagasiMalayalamMaleisMalteesMaoriMarathiMongoolsNederlandsNepaleesNoorsOekraïensOezbeeksPashtoPerzischPoolsPortugeesPunjabiRoemeensRussischSamoaansSchots KeltischServischSesothoShonaSindhiSinhalaSlovaaksSloveensSoedaneesSomalischSpaansSwahiliTadzjieksTagalogTamilTeluguThaiTsjechischTurksUrduVietnameesWelsWit-RussischXhosaYorubaZoeloeZweeds
AfrikaansAlbaneesAmharischArabischArmeensAzerbeidzjaansBaskischBengaalsBirmaansBosnischBulgaarsCatalaansCebuanoChichewaChinees tradChinees verCorsicaansDeensDuitsEngelsEsperantoEstsFinsFransFriesGalicischGeorgischGrieksGujaratiHaïtiaans CreoolsHausaHawaïaansHebreeuwsHindiHmongHongaarsIersIgboIJslandsIndonesischItaliaansJapansJavaansJiddischKannadaKazachsKhmerKirgizischKoerdischKoreaansKroatischLaoLatijnLetsLitouwsLuxemburgsMacedonischMalagasiMalayalamMaleisMalteesMaoriMarathiMongoolsNederlandsNepaleesNoorsOekraïensOezbeeksPashtoPerzischPoolsPortugeesPunjabiRoemeensRussischSamoaansSchots KeltischServischSesothoShonaSindhiSinhalaSlovaaksSloveensSoedaneesSomalischSpaansSwahiliTadzjieksTagalogTamilTeluguThaiTsjechischTurksUrduVietnameesWelsWit-RussischXhosaYorubaZoeloeZweeds
Spraakfunctielimiet is 200 tekens