Belangen en territoria. Pithoi in de Mediterrane Bronstijd (2015-2018)

Opslag en handel in het Oostelijk Middellandse Zeegebied, Egeïsch gebied en Italië gedurende de Bronstijd, doctoraatsonderzoek: Francesca Porta

 Pithos (museum Larnaca)
Pithos (museum Larnaca)
Dit doctoraat onderzoekt de vormtechnieken gebruikt voor de productie van pithoi tijdens de Late Bronstijd, vooral in de 13e-12e eeuw v. Chr. in het Middellandse Zeegebied, met als casestudies de pithoi van Pyla-Kokkinokremos (Cyprus), Phaistos (Kreta), Broglio di Trebisacce (Zuid-Italië) en Cannatello (Sicilië, Italië).

Wat betreft de site Pyla-Kokkinokremos, worden de pithoi opgegraven tijdens de recente campagnes (2014-2015) – uitgevoerd door de Universiteit Gent onder leiding van Prof. Dr. Joachim Bretschneider – mee opgenomen in het onderzoek.

Naast een macroscopische analyse van de kruiken, zullen ook chemische en X-ray analyses worden uitgevoerd om zo de productie-vormtechnieken te identificeren voor de verschillende bestudeerde gebieden. Hierdoor kunnen we eventueel bepalen of er paralellen zijn tussen de gebieden wat betreft technologische kenmerken en welke soort contacten er plaats vonden tussen de verschillende regio’s.

Bibliografie

Contact

Prof. Dr. Joachim Bretschneider