Onderzoek van de vakgroep op tentoonstelling "Atlantikwall in vogelvlucht"

(14-07-2020) In provinciedomein Raversyde loopt een unieke openluchttentoonstelling over de archeologie van WO2, op basis van historische luchtfoto’s

Conflictarcheologie van WO2 in Vlaanderen

De tentoonstelling komt voort uit het onderzoeksproject ‘Conflictarcheologie van WO2 in Vlaanderen’ (syntheseonderzoek archeologie, Vlaamse overheid) van de vakgroep Archeologie. Vandaag, meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, blijven de archeologische restanten van de oorlog meer dan ooit over als de laatste getuigen van de oorlog. De materiële overblijfselen van de oorlog zijn heel divers. Het gaat van diep onder het zand begraven bunkers en loopgraven tot sites die nog subtiel in het landschap bewaard zijn, van dagdagelijkse voorwerpen tot uitzonderlijke archeologische resten die een boeiend verhaal vertellen.

Tentoonstelling

De expo neemt je mee aan de hand van historische luchtfoto’s die tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog genomen werden. We volgen de Atlantikwall – een Duitse verdedigingslijn die van Noorwegen tot de Frans-Spaanse grens liep – en tonen de resultaten van een brede waaier aan archeologisch onderzoek en opgravingen.

75 meter panorama - de Belgische kust 75 jaar geleden

Aan de buitenmuur van het Atlantikwall Raversyde museum prijkt een kustpanorama van 75 meter lang, opgebouwd uit haarscherpe luchtfoto's van de hele Belgische kustlijn. Het panorama herdenkt 75 jaar bevrijding. De foto's werden genomen tijdens een verkenningsvlucht boven de kust, net na de oorlog in 1945. Je ziet honderden bunkers, loopgraven, vliegvelden, duizenden strandversperringen en vernielingen in dorpen en steden maar ook de eerste badgasten, strandcabines en zandkastelen die er in schril contrast mee staan.

 

   Affiche Atlantikwall in vogelvlucht Atlantikwall in vogelvlucht