Kine-Clubs

Deze kine-club is afgelopen - voorlopig nog geen nieuws over de kine-clubs van 2019.

Kine-Club 2018

Multidisciplinaire benadering van de hemiplegische schouder - do 22/11, 20u, Campus UZ Gent, auditorium C

Hemiplegische schouderpijn (HSP) is één van de meest voorkomende complicaties ter hoogte van het bovenste lidmaat na een CVA. Ongeveer de helft van de CVA patiënten die opgevolgd worden binnen een revalidatiesetting heeft te maken met een periode van schouderpijn. Het hebben van een langdurige periode van HSP kent een negatieve invloed op de uiteindelijke revalidatie uitkomst, op het functioneel gebruik van het bovenste lidmaat, op de hospitalisatieduur en op de levenskwaliteit van de patiënt. Gezien het multifactoriële karakter van het ontstaan van deze HSP vraagt de preventie en de aanpak ervan ook een 24u multidisciplinaire aanpak. Tijdens deze avond laten we dan ook verschillende disciplines aan bod komen om alle aspecten van de hemiplegische schouder te belichten. 

  • Dr. Liesbet De Baets (Vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, UHasselt) zal starten met het opfrissen van de biomechanica van de hemiplegische schouder en zal tevens het klinisch onderzoek benaderen vanuit recente wetenschappelijke evidentie.
  • Ergotherapeute Elke Janssens (Revalidatiecentrum Jessa Ziekenhuis, Herk-de-Stad) licht het nieuwe arm-hand boostprogramma toe van het revalidatiecentrum in Herk-de-Stad en zal de ADL training benaderen met aandacht voor de hemiplegische schouder.
  • Prof. Dr. Katie Bouche (Revalidatiearts UZ Gent) bespreekt de medische behandelopties afhankelijk van de oorzaak van de hemiplegische schouderpijn.
  • Dr. Anke Van Bladel (Vakgroep Revalidatiewetenschappen Ugent, Kinesitherapeut UZ Gent) bespreekt de klinische implicaties van de recente bevindingen van haar doctoraat rond passieve therapeutische interventies voor hemiplegische schouderpijn bij CVA patiënten met een ernstige beperkt bovenste lidmaat.

Gratis toegankelijk mits inschrijving.

Inschrijven: via de PE-online kalender.

Voor UGent-studenten geldt een aparte inschrijvingsmethode. Op Minerva wordt enkele weken voor de kine-club de link gepost waar UGent-studenten zich kunnen inschrijven.