Biofabricatie van zachte en gevasculariseerde weefsels met behulp van hybride bioprinten

Over deze onderzoekslijn

In de weefselengineering is er aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de productie van dunne avasculaire weefsels, zoals kraakbeen. De regeneratie van kraakbeenweefsel met het juiste kraakbeenfenotype blijft echter moeilijk. Uitgaande van fibrochondrocyten, articulaire chondrocyten of mesenchymale beenmergstamcellen, genereren we cellulaire sferoïden met een (fibro) cartilagofenotype en compatibele geometrie voor distributie met 3D-bioprinttechnologieën.

Naast de engineering van dunne, avasculaire weefsels, blijft de biofabricatie van weefselconstructies met een uitgebreid vasculair netwerk een uitdaging. Omdat 3D-bioprinting de opkomende techniek is in biofabricatiestrategieën, hebben we kleine geprevasculariseerde cellulaire bouwstenen geproduceerd die kunnen worden opgenomen in elk gebioprint construct, vooral voor het creëren van bloedvaten met een micronbereik.

Om grotere weefselconstructies te creëren, wordt een hybride bioprint-benadering gevolgd waarbij de bovengenoemde sferoïden de cellulaire component zijn van een op hydrogel gebaseerde bioinkt. Daarom wordt het effect van natuurlijke polymeren, zoals op gelatine en alginaat gebaseerde derivaten, op de levensvatbaarheid, het fenotype of de angiogene eigenschappen van de sferoïde grondig onderzocht voordat het verwerkingspotentieel van de met sferoïden beladen bioinks wordt beoordeeld door middel van bioprinting op basis van extrusie.

Publicaties

  1. De Moor, L., Beyls, E., and Declercq, H. (2019). Scaffold Free Microtissue Formation for Enhanced Cartilage Repair. Ann. Biomed. Eng. doi:10.1007/s10439-019-02348-4.
  2. De Moor, L., Fernandez, S., Vercruysse, C., Tytgat, L., Asadian, M., De Geyter, N., et al. (2020). Hybrid Bioprinting of Chondrogenically Induced Human Mesenchymal Stem Cell Spheroids. Front. Bioeng. Biotechnol. 8, 484. doi:10.3389/fbioe.2020.00484.
  3. De Moor, L., Merovci, I., Baetens, S., Verstraeten, J., Kowalska, P., Krysko, D. V, et al. (2018). High-throughput fabrication of vascularized spheroids for bioprinting. Biofabrication 10, 035009. doi:10.1088/1758-5090/aac7e6.

Vragen?

  • Ruslan Dmitriev, professor/hoofd van de groep

09 332 51 33