Waarom het geen verrassing is dat een roeier sneller fietst dan tijdritspecialisten Campenaerts en Evenepoel in de Container Cup

(07-05-2020)

Verbijstering in de Container Cup. Roeier Tim Brys deed in de fietsproef zowaar beter dan gepatenteerde hardrijders als Remco Evenepoel en Victor Campenaerts. Wetenschappers zijn niét verbaasd over die prestatie. “Het is simpel: roeien is sterven. Van de eerste tot de laatste meter.”

Compleet verbaasd was Tim Brys niet met zijn resultaat.


“Fietsen zit in ons vaste trainingspakket. En omdat we door het virus lange tijd niet konden roeien, grepen we vaker naar de fiets, met ritten rond de 200 kilometer. Ik sluit zelfs niet uit dat een roeier de finale van een klassieker zou kunnen halen. Al ligt tijdrijden ons beter. Zo heeft mijn Nieuw-Zeelandse collega Hamish Bond ooit George Bennett (profrenner bij Jumbo - Visma, red.) geklopt op het nationaal kampioenschap tijdrijden.“

Door de pijngrens

De Franse sportkrant L'Équipe besloot ooit na een onderzoek bij 26 disciplines dat roeien de zwaarste sport is. Wie Brys in de Container Cup tekeer zag gaan, begrijpt die conclusie.

“Op de fiets en het roeitoestel ging ik tot het uiterste”, zegt Tim Brys. “Ik wilde tonen wat wij roeiers waard zijn. Wij zijn het gewoon om telkens weer door de pijngrens te gaan. Wie niet wil sterven, kan niets uitrichten in mijn sport. Vaak moeten omstanders de atleten uit hun boot helpen en naar het podium dragen. Ze zijn zo diep gegaan dat ze - letterlijk - niet meer op hun benen kunnen staan.”

Move over, wielrenner, triatleet of zwemmer. Hoogst in de hiërarchie staat de roeier, oordeelt ook Jan Bourgois. Hij is als inspanningsfysioloog verbonden aan de Gentse universiteit (Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen) en verzamelde als atleet, coach en wetenschapper veertig jaar ‐ ervaring in het toproeien.

“De prestatie van Tim verbaasde me niet. Bergop zal het door hun gewicht wat moeilijk zijn, maar veel roeiers zijn uitstekende coureurs. Tim Maeyens trapte destijds een fenomenale 560 watt tijdens een fietstest, wat in de buurt van de beste profrenners komt. Naast de kortere afstanden in het langlaufen en de biatlon hoort het roeien puur fysiek tot de meest veeleisende disciplines. Die drie sporttakken trainen de energieleverende systemen van het lichaam maximaal.”

Zeven liter per minuut

Roeiers pieken dan ook op veel parameters, aldus Bourgois.

“Zoals de maximale zuurstof opname, waar de hoogste waarde ooit gemeten - zeven liter per minuut - op naam van een roeier staat. Hun longventilatie bij maximale inspanning loopt op tot 200 liter per minuut, terwijl andere atleten tussen de 120 en 150 zitten. Het hartminuut volume bij maximale inspanning bedraagt bij de gemiddelde mens 20 à 25 liter, loopt bij een goed ‐ getrainde duursporter op tot 30 à 35 liter en klimt bij een toproeier tot 40 liter.”

“Roeiers combineren die buiten gewone waarden bovendien met een grote spiermassa én met een zware belasting van het anaerobe metabolisme. De extreme ver zuring die de Borlées gedurende veertig seconden moeten ver dragen, moeten roeiers tussen de zes en zeven minuten doorstaan. Voor gewone mensen zou dat dodelijk zijn. Simpel gezegd: roeien is sterven, vanaf de eerste tot de laatste meter. Dat zag je ook in dat tv-programma. Niemand ging dieper dan Tim.”

Brys en zijn collega's combi neren dus de eigenschappen van een sprinter als Usain Bolt met die van een kwartmijler als Kevin Borlée en die van een 1500m- loper als Hicham El Guerrouj. Bourgois concludeert. “Met alle respect voor de andere disciplines, maar wetenschappelijk gezien zijn roeiers de beste en meest complete atleten.”

Auteur: Marc Vermeiren - Het Nieuwsblad (pagina 8) - Gazet van Antwerpen (pagina 7) (07/05/2020)