25 UGent-onderzoekers zijn 'Highly Cited Researcher 2020'

(19-11-2020)

De UGent heeft dit jaar maar liefst 25 onderzoekers in de lijst van meest geciteerde wetenschappers. Dit is opnieuw een mooie erkenning van de kwaliteit van UGent-publicaties en hun wetenschappelijke impact.

Clarivate Web of Science stelt sinds 2001 jaarlijks deze exclusieve lijst op die gebaseerd is op het hoogste aantal toppublicaties. Om erkend te worden als 'highly cited researcher' moet een wetenschapper een grote impact op het werk van collega-wetenschappers hebben.

Cross field

De lijst is ingedeeld per vakgebied, maar er is ook een cross-field categorie. De volgende UGent-onderzoekers zijn voor dit jaar Highly Cited Researcher in deze categorie: Yvan Saeys en Peter Vandenabeele* (faculteit Wetenschappen), Tom Coenye (faculteit Farmaceutische wetenschappen), Guy Smagghe, Thomas Van Leeuwen en Willy Verstraete (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen).

Plant & Animal Science

De voortrekkersrol van de UGent binnen het vakgebied Plant & Animal Science blijkt ook uit de lijst van meest geciteerde wetenschappers. Tom Beeckman*, Wout Boerjan*, Dirk Inzé*, Alain Goossens*, Frank Van Breusegem*, Yves Van de Peer* en Klaas Vandepoele* hernieuwden hun eerdere erkenning.
Ook op de lijst voor de UGent maar als secundaire affiliatie, is Jiri Friml.
Hun specifieke expertise omvat een brede waaier van plantenbiotechnologie tot biostatistiek – vaak met een sterk interdisciplinaire aanpak.

Immunology

Binnen de medische geneeskunde bewijzen de wetenschappers in het vakgebied Immunology hun groeiende reputatie. Bart Lambrecht*, Hamida Hammad*, Martin Guilliams* en Mohamed Lamkanfi* mogen zich in deze categorie ook opnieuw Highly Cited Researcher noemen.
Claus Bachert (faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) wordt als nieuwe naam toegevoegd.

Psychiatry and Psychology

Dit jaar levert de UGent voor het eerst namen voor het domein Psychiatry & Psychology met volgende onderzoekers uit de faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen: Marc Brysbaert, Bart Soenens en Maarten Vansteenkiste.

Geosciences

Ook Geosciences duikt voor het eerst in de UGent-lijst op met Diego Miralles uit de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen.

Social Sciences

Ilse De Bourdeaudhuij wordt opnieuw erkend als Highly Cited Researcher in de Social Sciences, en krijgt gezelschap van Greet Cardon – beiden uitschieters in het domein van de bewegingswetenschappen (faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen).

De 3 landen met het grootste aantal Highly Cited Researchers zijn de Verenigde Staten, China en het Verenigd Koninkrijk. België heeft er in totaal 70, waarvan er dus 25 met de UGent geaffilieerd zijn.

* deze wetenschappers hebben een dubbele affiliatie: UGent en VIB

Info

Website Highly Cited Researchers 2020