Professor Kim Van Tittelboom in "De wereld vandaag"

(25-02-2021) Een volledig woonhuis printen in 3D? “Nog vijf tot tien jaar en het is overal”, zegt bouwkundige Kim Van Tittelboom.

Een woonhuis uit de printer: “Nog vijf tot tien jaar en het is overal”

De bouw- en woonbeurs Batibouw loopt dit jaar enkel virtueel en begint zaterdag 27 februari. “De bouw gaat digitaal” heet het thema van deze editie waarbij het 'printen' van bouwmaterialen door een 3D-printer wordt belicht. Een beker of bord in 3D printen is intussen gebruikelijk, maar zelfs een heel woonhuis is niet meer veraf. Een jaar geleden al werd in Westerlo bij wijze van experiment een volledig huis geprint op de bouwwerf.

Maar hoe ziet een bouwprinter er dan uit? Professor ingenieurswetenschappen Kim Van Tittelboom: “Je hebt een heel grote printer nodig. Het gaat om een portaalprinter met een printkop en robotarmen die rondom het gebouw wordt opgesteld. De woning wordt in één keer in beton geprint. Eerst moet de mortelspecie naar de bouwlocatie worden gebracht. De printer zorgt dat de specie laag per laagje en uiterst precies volgens plan wordt aangebracht. 3D-printers doen dat al volop op kleine schaal met plastics. Voor de bouw gaat het om een veel groter model.”

Lees het volledig artikel en beluister het interview in "De wereld vandaag" met professor Tittelboom via volgende link:

Een woonhuis uit de printer: “Nog vijf tot tien jaar en het is overal”

source: VRT NWS, Jos Vandervelden, wo 24 feb

Het project C3PO staat voor ‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’
Het project C3PO staat voor ‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’