Voor industrie 4.0 zullen betere antennes nodig zijn

(01-12-2021) Quinten Van den Brande onderzoekt in zijn doctoraat hoe antennes kunnen geoptimaliseerd worden en brengt zo industrie 4.0 een stapje dichterbij.

De samenleving staat aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie, waar zelforganiserende fabrieken autonoom zullen draaien met minimale menselijke tussenkomst en waar producten hun eigen productiecyclus zullen optimaliseren op basis van real-time klantvraag. Dit concept, genaamd industrie 4.0, revolutioneert het industriële landschap wereldwijd. Om het volledige potentieel van industrie 4.0 te ontgrendelen, wordt gebruik gemaakt van een combinatie van drie belangrijke technologische ontwikkelingen: het internet of things, geavanceerde draadloze technologie en artificiële intelligentie.

“In mijn proefschrift focus ik op het draadloze-technologieluik en worden de vereisten en impact van draadloze netwerken van de toekomst besproken, met een focus op antennetechnologie”, zegt Quinten Van den Brande.

“Meer bepaald wordt het potentieel van luchtgevulde substraatgeïntegreerde golfgeleidertechnologie geanalyseerd voor zeer efficiënte ultrabreedbandantennes in de context van twee technologische pijlers van Industrie 4.0”, specifieert Quinten.

“In het eerste deel van mijn doctoraat richt ik me op robuuste en zeer efficiënte ultrabreedbandantennes voor betrouwbare en nauwkeurige lokalisatiesystemen op basis van IR-UWB technologie voor industrie 4.0 toepassingen zoals autonome voertuigen in warenhuizen”

“In het tweede deel ga ik dieper in op het potentieel van luchtgevulde substraatgeïntegreerde golfgeleidertechnologie technologie bij on-chip antennes, bedoeld voor draadloze systemen van de volgende generatie. Het lost de kritieke problemen van de huidige mmWave en THz on-chip antennes op, waardoor een hoge antenne-efficiëntie mogelijk wordt over een grote impedantiebandbreedte, en dit binnen een compacte footprint”

“Mijn onderzoek draag bij aan de verdere ontplooiing van industrie 4.0”, besluit Quinten.

Lees het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: Technologie van met lucht gevulde substraatgeïntegreerde golfgeleiders voor hoogefficiënte ultrabreedbandantennes bij draadloze systemen van de volgende generatie

-

Contact: Quinten Van den Brande, Sam Lemey (promotor), Hendrik Rogier (promotor)

Quinten Van de Brande

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Illustrator: Roger Van Hecke