Tunnelbekledingen op harde rotssteen via 3D-betonprinten

(25-01-2022) Yaxin Tao onderzocht in zijn doctoraat hoe tunnelbekledingen op harde rotssteen via 3D-betonprinten kunnen aangebracht worden.

Spuitbeton wordt op grote schaal gebruikt voor de bouw van tunnelbekledingen tegen harde rotssteen, met als voordeel hoge flexibiliteit en het vermijden van een bekisting. Het spuiten van beton heeft als nadeel dat de oppervlakken onregelmatig zijn en dat relatief grote hoeveelheden beton terug op de grond vallen door de spuitdruk.

Bij 3D-betonprinten is die druk veel minder hoog, is er dus minder verlies en zijn de oppervlakken gelijkmatiger. Bij 3D-printen van beton doen er zich echter 2 cruciale problemen voor: de afschuiving van het geprinte materiaal door los gesteente en het loskomen van het geprinte beton door gebrek aan adhesie of hechting.

“Voor deze 2 problemen heb ik een oplossing gezocht in mijn doctoraat”, vertelt Yaxin Tao.

“Door mijn onderzoek kunnen in de toekomst tunnelbekledingen op harde rotssteen via 3D-betonprinten aangebracht worden”, besluit Yaxin.

Lees een uitgebreidere samenvatting of het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: Geautomatiseerde constructie en structureel gedrag van 3D-geprinte betonnen tunnelbekledingen

Contact: Yaxin Tao, Geert De Schutter, Kim Van Tittelboom

Yaxin Tao

Yaxin Tao, geboren in Anhui, China in 1993, heeft zijn bachelor in Road and Bridge Engineering behaald aan de Southeast University, China in 2015 en zijn master in Architectural and Civil Engineering aan de Tongji University, China in 2018.

Hij begon in 2018 te werken als doctoraatsonderzoeker aan de Vakgroep Structural Engineering and Building Materials van de Universiteit Gent. Zijn onderzoeksinteresses omvatten betonreologie, in-line mengmethoden van 3D printbaar beton, numerieke simulatie van beton, en het bestuderen van het aanhechtingsmechanisme van vers beton.

Tijdens zijn studie aan de Universiteit Gent heeft hij 9 peer-reviewed tijdschriftartikelen en 7 conferentie-artikelen gepubliceerd of ingediend als eerste auteur. Op basis van het ontwikkelde verstijvingscontrolesysteem werd een octrooi verleend. Daarnaast werkte hij als onderwijsassistent voor twee vakken en was hij zeer betrokken bij twee industriële dienstverleningsprojecten aan de Universiteit Gent.

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Eindredactie: Ilse Vercruysse -  Illustrator: Roger Van Hecke