PRoF Award for Organization voor prof. Pascal Verdonck

(04-05-2022) Professor Pascal Verdonck won in 2021 de PRoF Award for Care Organization voor zijn innoverend werk in de zorgsector.

De laudatio werd gegeven door niemand minder dan Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie & Werk die lovend was over zijn baanbrekende carrière.
Hij draagt niet alleen zijn steentje bij aan de opleiding voor burgerlijk ingenieurs in de medische technologie. Als CEO van MedTEch Flanders staat hij immers ook aan het hoofd van een vzw die startups helpt om hun medische technologieën in de markt te zetten.


De ontwikkeling van deze innovatieve, medische technologieën is één ding, het implementeren en gecertificeerd krijgen is een ander paar mouwen, verduidelijkt professor Verdonck.

In België is het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) de competent authority, het orgaan dat toestemming geeft om een bepaalde innovatie te mogen gebruiken in de zorgsector. MedTech Flanders begeleidt startups bij dit zeer complexe proces. 

Vlaanderen is trouwens dankzij het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en imec heel sterk in biotechnologie, nanotechnologie en sensoren. heel wat startups zijn hiermee al richting grote bedrijven getrokken. Dit voorbeeld willen we nu ook volgen in de medische technologie. "De nieuwste generatie gezondheidstechnologieën zal mensen trouwens helpen om structureel gezonder te leven. Met draagbare apparaten (wearables) die onze hartslag bewaken, ons slaappatroon in kaart brengen en onze lichamelijke activiteit meten. Met slimme apps die vitale parameters nauwkeurig meten en ons helpen om gezonder te eten en voldoende te rusten. Met onzichtbare chips die continu onze suikerspiegel monitoren. De grote moeilijkheid is om deze innovaties op een gevalideerde manier te implementeren", verduidelijkt prof. Verdonck.

PRoF Projects

Professor Verdonck ziet de PRoF Award for Care Organization als een mooie erkenning voor zijn werk sinds jaar en dag. Het beeldje heeft trouwens een vaste stek gekregen in zijn bureau op de site van AZ Middelares. "Ik ken PRoF Projects al jaren dankzij mijn job als Algemeen Directeur bij AZ Middelares en ik ben hun enorm erkentelijk voor de manier waarop ze verschillende multidisciplinaire stakeholders binnen de zorgsector samenbrengen en samen laten vooruit denken."

Over professor Pascal Verdonck

Pascal Verdonck is inmiddels uitgegroeid tot een referentie op vlak van innovatieve gezondheidstechnologieën. Hij is professor Medische Technologie aan de UGent en gastdocent aan de KU Leuven. Hij is lid van de Raad van Bestuur van o.a. AZ Maria Middelares (waar hij 8 jaar Algemeen Directeur was), ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs en CEO van MedTech Flanders.