Productie van zelfhelend beton met industrieel afval

(16-12-2021) Puput Risdanareni onderzocht in haar doctoraat of zelfhelend beton kan geproduceerd worden met industrieel afval.

“In mijn doctoraat onderzocht ik met succes de haalbaarheid van het gebruik van industriële bijproducten en natuurlijk beschikbare materialen zoals vliegas, Lusi (vulkanische modder uit Sidoarjo) en bodemassen uit verbranding van huishoudelijk afval bij de productie van lichtgewicht granulaten voor bescherming van bacteriën in zelfhelend beton”, vertelt Puput Risdanareni.

De vliegasgebaseerde granulaten bleken eigenschappen te leveren die vergelijkbaar zijn met de eigenschappen van commerciële geëxpandeerde-kleikorrels bij de productie van mortel.

De duurzaamheidsprestaties van de mortel met vliegasgranulaten waren ook vergelijkbaar met de commerciële granulaten. De nieuwe mortel zorgde voor een uitstekende autogene scheurheling. De vliegasgranulaten boden voldoende bescherming voor de vegetatieve cellen van de bacterie Bacillus sphaericus om scheuren gevormd op latere leeftijd te helen.

“Hoewel de helingsprestatie van de nieuwe mortel met vliegasgranulaten niet zo uitstekend was als die met commerciële lichte granulaten, kunnen deze bevindingen de weg effenen voor verdere verbeteringen op vlak van het gebruik van afvalmateriaal als bacteriedrager bij de productie van zelfhelend beton”, besluit Puput.

Lees het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: Alkaligeactiveerd lichtgewichtgranulaat als bescherming voor bacteriën bij de vervaardiging van zelfhelend beton

ContactPuput Risdanareni, Nele De Belie

Puput Risdanareni

Puput Risdanareni is geboren in Malang op 1 februari 1986. Ze heeft een masterdiploma in Civil Engineering behaald in 2009 aan Sepuluh Nopember Institute of Technology (ITS), Surabaya, Indonesië.

In september 2017 startte ze haar doctoraatsonderzoek aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van  de Universiteit Gent . Tijdens haar doctoraat voerde ze experimenten uit in het Laboratorium Magnel-Vandepitte voor Bouwkundige constructies en bouwmaterialen en aan het Center for Microbial Ecology and Technology (CMET) om de haalbaarheid te onderzoeken van het gebruik van alkali geactiveerd lichtgewicht granulaat als bacteriële beschermer bij de productie van zelfhelend beton.

Als resultaat van haar onderzoek werden drie papers met succes gepubliceerd in een gerenommeerd tijdschrift. Tijdens haar PhD begeleidde ze een masterstudent die het effect van bio-agentia op de eigenschappen van zelfhelend beton onderzocht. Ook assisteerde zij bij de cursus Levenscyclusanalyse van Materialen en Constructies.

-

Redacteur: Jeroen Ongenae – Eindredactie: Ilse Vercruysse - Illustrator: Roger Van Hecke